Poslanecká sněmovna schválila zvýšení spotřebních daní i poplatku za katastr

Ilustrační foto.

Spotřební daň z tabákových výrobků a lihovin se od příštího roku zvýší, vzroste i zdanění loterií. Poplatek za vklad do katastru nemovitostí se zdvojnásobí na dva tisíce korun. Rozhodla tak Sněmovna, která dnes přehlasovala Senát. Horní komora chtěla mimo jiné zachovat poplatek za vklad na současné úrovni a odmítla Sněmovnou schválené vyšší zdanění loterií. Senát chtěl také proti vládnímu návrhu upravit daňovou uznatelnost technických rezerv v pojišťovnictví. Technické rezervy pojišťoven tak budou podléhat většímu zdanění.

Schválený daňový balíček nyní dostane k podpisu prezident. Pro sněmovní verzi hlasovalo všech 108 poslanců ANO, ČSSD a KSČM, k přehlasování Senátu jich bylo zapotřebí nejméně 101.

Vláda návrh na zvýšení spotřební daně obhajuje omezením dopadů účinků návykových látek na zdraví obyvatel. Mezi její argumenty patří i to, že vzhledem k růstu příjmů jsou cigarety i alkohol dostupnější. Opozice ji během projednávání ve Sněmovně obviňovala, že jí jde jen o hledání peněz do státního rozpočtu. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) řekla, že vyšší daně mohou nejen zvýšit příjmy státního rozpočtu, ale také motivovat spotřebitele k omezení spotřeby cigaret a alkoholu.

V případě půllitrové láhve 40procentního alkoholu vzroste spotřební daň z nynějších 57 korun na 64,50 Kč. Unie výrobců lihovin už dříve uvedla, že v takovém případě zdraží láhev o 9,10 Kč. Piva ani vína se zvýšení sazeb netýká.

Spotřební daně z cigaret a tabáku, včetně zahřívaného, stoupnou v příštím roce zhruba o deset procent. Podle ministerstva financí bude růst u minimální sazby 5,4 koruny na krabičku cigaret, tabákové firmy ale předpokládají zvýšení daňové zátěže na krabičku o 12 až 13 korun.

Poplatek za vklad do katastru nemovitostí se zvýší dvojnásobně na dva tisíce korun. Stát by tak měl podle ministerstva financí získat 650 milionů korun ročně. Vláda argumentuje inflací i vyšší administrativní náročností agendy katastrálního úřadu.

V případě zdanění hazardu se sazby zdanění loterií zvyšují z nynějších 23 procent až na 35 procent. Zdanění ostatních druhů hazardu, třeba z automatů nebo tombol, zůstává na dosavadní úrovni. Hráči budou zdaňovat výhry až od jednoho milionu korun. Vláda původně navrhovala limit sto tisíc korun. Bude platit srážková daň pro loterie, tomboly a účtenkovou loterii. U ostatních druhů hazardu bude možné uplatnit proti příjmům z výhry pouze vklad.

Mezi nejvíc kritizované části balíčku patří nový způsob daňové uznatelnosti technických rezerv v pojišťovnictví. Nově mají být rezervy daňově uznatelné jen do výše stanovené evropskou směrnicí Solvency II. Rozdíl mezi dosavadní výší a novou výší má být předmětem zdanění. Pojišťovny mají doplatit během dvou let asi 10,5 miliardy korun. Kritizovala to opozice a nesouhlasila s tím ani Česká asociace pojišťoven. Ministryně Schillerová opakovaně argumentovala tím, že ruší nesystémovou výjimku pro jeden sektor, kterou jiný sektor podnikání nemá.

FOTO: ČTK/AP/PETR DAV

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *