USA – Česko 4:3 PP Česká dvacítka ve strhující bitvě vydřela s USA bod naděje!

Uhráli důležitý bod, který jim sice ještě na MS do 20 let nepřináší čtvrtfinále, ale dává českým mladíkům už velkou naději. Ve strhující bitvě na ostravském ledě padli domácí hokejisté s USA 3:4 v prodloužení. Komplikaci českého postupu může přinést už jen ruské vítězství nad Německem v prodloužení. V tom případě by reprezentanti museli uhrát alespoň bod ještě zítra večer proti Kanadě, aby neskončili ve skupině poslední

Do důležitého souboje nastoupili Češi citelně oslabeni, neboť nemoc složila gólmana Dostála, zdravotně fit nejsou ani útočníci Šír a už od prvního zápasu Lauko. Do branky se tak poprvé na turnaji postavil Pařík a před ním se točilo jen šest obránců a jedenáct útočníků. „Lajny jsme postavili na třech centrech, kolem nichž se střídaly čtyři dvojice křídel,“ vysvětlil asistent kouče Aleš Krátoška, když ještě netušil, že během zápasu přijde i o dalšího zraněného útočníka Jeníka.

Už ve třetí minutě se dopustil hákování Kučeřík, Američané uzamkli bránící čtveřici v obranném pásmu a rychlou kombinaci po Robertsonově přihrávce zpoza branky zakončil Pinto svým už čtvrtým gólem na turnaji. Vzápětí Jacob Pivonka, syn československého mistra světa z roku 1985 Michala Pivoňky, trefil tyčku domácí branky.

Prvních deset minut se hrálo v podstatě jen před Paříkem, po střele Caufielda zase zvonila tyčka české svatyně. Poměr střel zněl 1:11 v okamžiku, kdy přišel nečekaný útočný výpad domácích. Zábranský dostal puk na modrou, odkud zamířil naprosto přesně. Navíc dva spoluhráči skvěle clonili před brankou, takže Knight nic neviděl.

Americký tlak ani po vyrovnání skóre nezeslábl. Opakovaně hrozil Zegras, ale Pařík chytal jistě a pomáhali mu hodně obětaví obránci. Z brejků šli domácí důrazně do koncovky, šance Teplého i Rašky měly gólové parametry.

Česká radost ale přišla až ve chvíli, kdy se na trestné lavici ocitli najednou Pivonka a Mattias Samuelsson, což je potomek dalšího slavného otce. Švéd Kjell si ho pořídil až ve 41 letech, když po angažmá v NHL založil v zámoří novou rodinu.

Ve 47. minutě se při signalizované výhodě podařilo už šesti domácím hráčům zavřít Američany v pásmu a hradbu těl pak prostřelil obránce Kubíček. Po prozkoumání videa ale český gól neplatil, protože clonící Pavel nedovoleně bránil brankáři. Verdikt sudí nezměnili ani po coach challenge. Další protesty rozčileného kouče Varadi ani ohlušující pískot z tribun na rozhodčí na tom nemohly nic změnit.

Reprezentanti alespoň hráli přesilovku a dokázali ji využít. Kubíček další tvrdou ranou trefil Knighta, ale u odraženého puku byl nejrychleji Čajka a zametl ho do branky. Na ledě pak probíhala strhující bitva, mladí Češi se rvali o úspěch jako skuteční lvi a v zádech měli báječné publikum. Pařík pochytal celkem čtyřicet střel a zápas za stavu 3:3 dospěl k prodloužení. V něm byly šance na obou stranách, nakonec rozhodl Američan Caufield.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *