Barokní Kaple V lipkách

Nejkrásnější rýmařovská stavba, Kostel Navštívení Panny Marie, vznikla jako připomínka morové rány. Místní jí neřeknou jinak, než Kaple V lipkách. Kdo by však čekal skromnou malou stavbu někde v polích, bude na omylu. Rýmařovská Kaple V lipkách je totiž nejhodnotnější historickou památkou ve městě a perlou severomoravského baroka.

Udivuje hned z několika důvodů – architektonickým řešením, svým umístěním a bohatou vnitřní výzdobou, která prudce kontrastuje s ponurou vnější fasádou.

interier_ovalne_kaple_v_lipkach_je_skutecne_ohromujici.jpg
jeden_z_cetnych_bocnich_oltaru.jpg
kaple_v_lipkach_je_nejhodnotnejsi_historickou_pamatkou_soucasneho_rymarova.jpg
od_pocatku_je_kaple_v_lipkach_poutnim_mistem._pohled_od_kaple_smerem_k_centru_rymarova.jpg
stavba_byla_zpevnena_ocelovymi_lany_na_opravu_fasady_teprve_ceka.jpg

Na mírném kopci na okraji Rýmařova stávala dřevěná sakrální stavba a vedle ní skromná poustevna. Místo jako stvořené k tichému rozjímání, navíc obklopené stromy. Z nadace místní šlechtičny Marie Ernestíny Ditrichštejnové ovšem vzešel podnět vystavět novou, reprezentativní stavbu.

Psal se rok 1710, což byla zároveň doba, kdy v našich zemích naposledy udeřil v plné síle mor. Základní kámen byl položen ke konci roku 1710 a o pět let později bylo hotovo, včetně vnitřní výmalby. Nový kostel byl jako výraz poděkování přeživších zasvěcen Panně Marii. A ti, kteří takové štěstí neměli, byli pochováni vedle něj.

Oficiální název této unikátní barokní stavby zní Kostel Navštívení Panny Marie, ale nikdo mu neřekne jinak, než Kaple v Lipkách. Lípy jej totiž nejen obklopují, ale lemují i cestu, po které k němu od centra města přicházejí poutníci. Kostel totiž od počátku sloužil jako poutní.

A proč se mu tedy dnes říká kaple? Snad proto, že Rýmařov už jeden starší a větší kostel měl. K pojmenování kaple navíc svádí i nevšední oválný půdorys stavby. Autorem projektu a stavitelem kaple byl rýmařovský stavební mistr Friedrich Höβler, dědeček prvního známého rýmařovského kronikáře Jana Josefa Langera. Kaple V lipkách je nejhodnotnější historickou památkou současného Rýmařova|foto: Romana Kubicová

Oč skromnější je kaple z venku, o to víc návštěvníkům vyrazí dech její interiér. Fasáda kaple je totiž hladká, bez přílišných ozdob. Navíc se do ní zařezávají dvě mohutná ocelová lana, kterými bylo nutno kapli zpevnit. Exteriér kaple tak teprve čeká na svou rekonstrukci.

 Zato vnitřek ohromuje bohatou barokní výzdobou. Dominantní barvou je růžová – pyšní se jí mohutné sloupy poblíž hlavního oltáře a ovládá také bohatou freskovou výmalbu, jejímž autorem je olomoucký malířský mistr Ferdinand Naboth a po jeho smrti jeho žák Jan Kryštof Handke. Kaple měla ohromné štěstí, že ji během celé existence ohrozil jen jediný požár v roce 1883. Ten zasáhl jen šindelovou střechu a zničil starší cibulovou barokní zvoničku.

 V Kapli V lipkách se pravidelně slouží mše. Ale aby byla tato unikátní barokní památka přístupná i mimo církevní obřady, provádí v ní Muzeum Rýmařov prohlídky v době od června do září. Aktuální otevírací dobu najdete na muzejních webových stránkách.

autor: Romana Kubicová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *