CHKO Jeseníky: MŽP potvrdilo pravidla pro kácení na Suchém vrhu

Lesníci mohou dál kácet kůrovcem napadené smrky v části přírodní rezervace Suchý vrch u Vrbna pod Pradědem v Jeseníkách. S loni vydanou výjimkou ke kůrovcové těžbě v této rezervaci nesouhlasily organizace Společnost přátel Jeseníků a Hnutí Duha, které požadovaly její zákaz. Ministerstvo životního prostředí (MŽP) ale následně stanovená pravidla pro lesnické zásahy v rezervaci Suchý vrch potvrdilo. Včera to sdělil vedoucí Správy CHKO Jeseníky Petr Šaj.

„Rozhodnutí MŽP považujeme za chybné a náš další postup při ochraně rezervace zvažujeme,“ řekl včera předseda Společnosti přátel Jeseníků Ondřej Bačík.

Zásahy v postižených nepůvodních smrkových monokulturách, schválené loni v létě, mají podle Šaje zabránit šíření kůrovce do okolních lesů. „Suchý vrch je cenný především borovými porosty, některé borovice jsou starší než 300 let. Ty jsou samozřejmě ponechány samovolnému vývoji bez lidských zásahů,“ uvedl.

CHKO se podle Šaje dlouhodobě snaží změnit v místech s nepůvodní kulturní smrčinou složení lesa tak, aby co nejvíce odpovídalo přírodní skladbě. V lesích by díky tomu mělo být mnohem více buků, jedlí a javorů. „Citlivě vybrané a šetrně pokácené smrky tak mohou paradoxně pomoci i zdejší přírodě, protože uvolní prostor pro přirozenou obnovu původními druhy stromů. Neodvětvené pokácené stromy mohou tvořit účinnou mechanickou bariéru proti okusu zvěří, a usnadní tak uchycení mladých semenáčků,“ uvedl Šaj.

Přírodní rezervace Suchý vrch je rozdělená na tři pásma. V pásmu A nejsou povoleny žádné zásahy a v pásmu B je stanoveno osm podmínek, díky kterým je podle Šaje prakticky vyloučen vznik holin. Všechno dřevo také musí zůstat na místě k zetlení.

Ekologičtí aktivisté loni v létě požádali MŽP, aby zakázalo těžbu kůrovcem napadených stromů v přírodní rezervaci Suchý vrch. Rezervace se rozkládá na zhruba 50 hektarech lesa. Výjimka vydaná Správou CHKO Jeseníky podle Iva Dokoupila z Hnutí Duha umožnila destruktivní zásahy proti napadeným stromům na 87 procentech plochy této přírodní rezervace.

Předseda Společnosti přátel Jeseníků Bačík považuje rozhodnutí ministerstva za chybu. Podle Bačíka bylo loni v rezervaci pokáceno 1232 stromů a letos se může kácet celoročně. „Je to ostuda státní ochrany přírody. Většina kácení se provádí v kvalitních, přírodě blízkých lesích, kde rostou stromy staré až 200 let,“ uvedl. Kácení stromů v rezervaci Suchý vrch je podle něj nesmyslné, protože kůrovcová kalamita propukla i v okolních hospodářských lesích a zásahy v rezervaci ji nezastaví.

Ekologičtí aktivisté a správci lesů se na postupu proti kůrovci neshodnou. Zatímco ekologové a někteří odborníci tvrdí, že lesy v jesenických rezervacích lze díky jejich značné schopnosti obnovy bez obav ponechat vlastnímu osudu, lesníci dávají přednost preventivním zásahům, aby se kůrovec nerozšířil i do nepostižených horských oblastí Jeseníků se smrkovými porosty.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *