Odborníci očekávají v příštích letech výrazné zdražení elektrické energie.

V  souvislosti s odstavením německých jaderných bloků očekávají výrazné zdražení elektrické energie. Dokonce až o deset procent. Velký nárůst cen může podle analytika společnosti ENA Jiřího Gavora přijít v roce 2022. V tomto roce totiž budou odstaveny všechny německé jaderné bloky.

vedení el proudu

Zdražení dokonce může přijít i o rok dříve, a to ve chvíli, kdy trh znervózní, nebude-li tempo výstavby nových obnovitelných a plynových zdrojů v Německu dostatečné. „Teď jsou ceny kolem 50 eur za MWh a je možné, že příští rok překročí hranici 60 eur. Zvrátit by to mohla pouze hospodářská recese v Německu. Silová elektřina, která se na koncové ceně pro domácnost podílí necelou polovinou, by podražila o 20 procent,“ uvedl pro deník Právo Gavor.

„Odchod od jádra se neobejde bez růstu cen elektřiny, doplatí na to německé a bohužel i české domácnosti,“ potvrdil jeho slova hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček. Ten se pak energie z obnovitelných zdrojů obává, neboť podle jeho slov nedokážou elektřinu dodávat předvídatelně, což povede k tomu, že ji Němci budou v některých okamžicích muset nakupovat jinde. Německou politiku pak v tomto směru považuje a nešťastnou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *