Přísně tajný výrobce kyslíku

Když si pustíte televizi slyšíte tam mnoho náznaků, ze kterých si běžný člověk vytvoří asi tento obraz : Člověk je největším producentem CO2 na ZeměKouli a CO2 nás nakonec všechny zabije, kvůli globálnímu oteplování, roztávání ledovců a růstu hladin moří, proto musíme vysazovat stromky, aby tyto náš CO2 vestavěly do dřeva a tím apokalypsu odvrátily. Taky si to tak nějak představujete ?


Přestože každá část předchozího tvrzení je „téměř“ pravda dohromady je to omyl ( nebo lež ) jako věž. Proberme tedy nejprve otázku produkce kyslíku :
95% veškeré živé hmoty jsou vodní organismy, 2/3 hmoty vodních organismů jsou baktérie, z baktérií je převážná většina ne-fotosyntetizujících, ale pokud se jedná o živé tvory, kteří provozují fotosyntézu ( a tudíž vyrábějí její odpad = kyslík ) největší objem rostlinné hmoty jsou vodní fotosyntetizující baktérie alias sinice. ERGO – největším producentem kyslíku na ZeměKouli jsou mořské sinice, jejichž sladkovodní sestry v letních rybnících dvakrát nemilujeme. Tudíž největším skladem vzdušného CO2 ( přesněji uhlíku z něho ) nejsou lesy, ale megatuny zdechlých ( i živých ) mikro ( i makro ) organismů v bahně na oceánském dně.


Tím jsme se poněkud přiblížili pravdě, ale stále né zcela. Sinice totiž trpí virovými chorobami a jeden kmen virů – cyanofágy – se rozmnožuje tak, že napadne milou sinici a několik hodin ji nutí zvednout intenzitu fotoystnézy na mnohnásobek klidové produkce, než ji zabije. Sinice během té doby vyprodukuje více kyslíku než za celou svou existenci předtím a takto získanou energii použije virus k výrobě masivního množství potomstva, které se pak uvoní z vyčerpané – zdechlé sinice.
Konečný závěr tedy je – největší producent kyslíku na ZeměKouli jsou cyanofágy, které napadly sinice, odhaduje se že až 60% produkce kyslíku ( a tím i spotřeby CO2 ) padá na jejich účet – a pak choďte sázet stromky ?!


Produkci CO2 nemám úplně detailně nastudovanou, proto nevím jestli největším producentem CO2 jsou sopky ( zejména ve formě horkých minerálních pramenů na mořském dně ), nebo jestli hlavním producentem CO2 nejsou také ( mořské ) bakterie v bahně mořského dna – jako zrcadlový obraz sinic. Nejvýše na třetím místě ( ale spíše ještě níže ) je s proukcí CO2 člověk.

Sinice

Tím se nám ta informace z televize trochu rozpadla ne ? Znamená to že nemáme sázet stromky ? Rozhodně jsem proto, abychom sázeli stromy, a aby krajina byla maximálně zalesněná, jak jen civilizace dovolí . A aby to byly hospodářsky řádně řízené, zdravé lesy ne lýkožroutem sežraný národní park. Smyslem dnešní pohádky je něco jiného : Můžeme vykládat hrubě zjednodušený obraz světa – pro motivaci dětí na prvním stupni základní školy. Problém je, když tento zjednodušený obraz světa pronikne až do „nejvyšších kruhů„. Pak se třeba může stát, že státy mylně financují výsadbu stromů pod dojmem, že to sníží hladinu CO2, ačkoliv dokonalé poznání životních pochodů mořských sinic a jejich virů ( na které zas tolik peněz nejde ) by možná přineslo daleko účinnější opatření, nebo by nás vedlo k větší ochraně oceánů, která je daleko důležitější než eko-kraviny provozované na souši.


Když už jsme u těch šokujících fakt – nejčastější životní forma na ZeměKouli jsou právě viry odhadovaný počet je 1031 jedinců náležejících asi do 100 000 000 druhů z nichž jen kolem 2 000 000 je prozkoumáno. A když už jsme u toho, že lidi jsou zanedbatelná menšina – i v lidském organismu je více střevních baktérií nežli našich vlastních buněk a DNA našich bakterií je asi 150x větší než naše vlastní. Poněkud drsně lze říci, že každý z nás je vlastně „hovno obalené člověkem“ – zajímavé ne ?


Kubáčova zlá otázka je jako vždy stejná : Proč o takových věcech musí psát vidlák na obskurním blogu ? Třeba kdyby to bylo v hlavních zprávách ČT 24 důkladně vysvětlené, třeba by lidi začali přemýšlet a pochybovat i o ostatních „nevyvratitelných pravdách“ z úst našich politiků.

Zdroj:http://petr-kubac.blog.cz/rubrika/priroda

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *