10 Zdravotních přínosů nízkosacharidové stravy

Nízkosacharidová strava byla po celá desetiletí kontroverzní. Někteří lidé tvrdí, že tyto diety zvyšují hladinu cholesterolu a způsobují srdeční onemocnění v důsledku jejich vysokého obsahu tuku. Nicméně většina vědeckých studií zabývajících se nízkosacharidovým stravováním dokazuje, že se jedná o zdraví prospěšnou stravu.

Dieta s nízkým obsahem sacharidů nejen způsobuje větší úbytek na váze, ale také vede k výraznému zlepšení většiny rizikových faktorů srdečního onemocnění, a to včetně cholesterolu. Pojďme se teď krátce podívat na 10 osvědčených zdravotních přínosů, na které tento druh stravování, má největší vliv.


1. Snížení chuti k jídlu

To vnímám jako velmi pozitivní, protože nejhorším vedlejším účinkem, většiny diet, bývá často právě hlad. Je to jeden z hlavních důvodů, proč se mnoho lidí cítí mizerně a nakonec hubnutí vzdá.

2. Počáteční větší úbytek hmotnosti

Snížení sacharidů je jedním z nejjednodušších a nejúčinnějších způsobů, jak zhubnout.

Studie dokazují, že lidé, kteří se stravují podle pravidel nízkosacharidového stravování, ztrácejí rychleji větší váhu než lidé, kteří přijímají méně tuků, a to i v případech, kdy dané potraviny aktivně omezují kalorie. Je to proto, že dieta s nízkým obsahem sacharidů zbavuje tělo přebytečné vody, snižuje hladinu inzulínu a vede k rychlému úbytku hmotnosti v prvních dvou týdnech.

Studie, které srovnávají dietu s nízkým obsahem sacharidů s nízkotučnou stravou, ukazují, že lidé, kteří přijímají méně sacharidů, někdy ztrácejí i 2x až 3x větší váhu a přitom nemají hlad.

Studie u obézních dospělých zjistila, že dieta s nízkým obsahem sacharidů ve srovnání s běžnou dietou, byla z pohledu úbytku hmotnosti účinná zvláště po dobu prvních šesti měsíců. V následujících měsících již rozdíl v úbytku váhy nebyl příliš významný.

3. Odbourání břišního tuku

Ne všechny tuky jsou v těle stejné. Místo uložení tuku přímo ovlivňuje vaše zdraví a rizika onemocnění.

Mezi dva hlavní typy patří podkožní tuk, který je pod kůží, a viscerální tuk, který se hromadí v dutině břišní. Viscerální tuk je typický pro většinu mužů s nadváhou.

Viscerální tuk má tendenci se pohybovat kolem orgánů. Jeho nadměrné množství je spojeno se zánětem a inzulinovou rezistencí a může řídit metabolickou dysfunkci, která je dnes běžná právě na západě.

Nízkosacharidová strava je velmi účinná při snižování tohoto škodlivého břišního tuku. Ve skutečnosti se zdá, že větší část tuků, které se ztrácejí při dietách s nízkým obsahem sacharidů, pochází právě z dutiny břišní. V průběhu času by také měla vést k drastickému snížení rizik srdečních onemocnění a diabetu 2. typu

4. Snížení hladiny triglyceridů

Triglyceridy jsou tukové molekuly, které cirkulují v krevním řečišti. Je dobře známo, že vysoké hladiny triglyceridů, po nočním rychlém přenosu, jsou silným rizikovým faktorem onemocnění srdce.

U lidí s nízkým pohybem, je jedním z hlavních faktorů zvýšených triglyceridů spotřeba sacharidů, a to zejména fruktózy.

Když lidé sníží přísun sacharidů, dochází leckdy k velmi dramatické snížení triglyceridů v krvi. Na druhé straně nízkotučné diety často způsobují zvýšení triglyceridů

5. Zvýšení hladiny „dobrého“ HDL cholesterolu

Lipoprotein s vysokou hustotou (HDL) se často nazývá „dobrý“ cholesterol. Čím vyšší je hladina HDL vzhledem k „špatnému“ LDL, tím nižší je riziko srdečních onemocnění.

Jedním z nejlepších způsobů, jak zvýšit „dobrou“ hladinu HDL, je jíst tuky. A jak víme, nízkosacharidová strava obsahuje mnoho tuku.

Není proto překvapující, že se hladiny HDL dramaticky zvyšují, pokud přijímáme méně sacharidů. Naopak mají tendenci se pouze mírně zvyšovat nebo dokonce snižovat v případě nízkotučné diety

6. Snížení hladiny krevního cukru a inzulínu

Low-carb a ketogenní diety mohou být také užitečné zejména pro osoby s diabetem a inzulínovou rezistencí, které postihují miliony lidí na celém světě.

Studie dokazují, že snížení sacharidů drasticky snižuje hladinu cukru v krvi i inzulínu.

U lidí s diabetem, kteří začínají dietu s nízkým obsahem sacharidů, se může ukázat téměř okamžitě potřeba snížit dávku inzulínu až o 50 %.

V jedné studii, během šesti měsíců, 95 % lidí s diabetem typu 2, snížilo svou medikaci.

Pokud užíváte léky na krevní cukr, před provedením změn v příjmu sacharidů, se poraďte se svým lékařem, neboť budete možná potřebovat upravit dávku tak, aby se zabránilo hypoglykémii.

7. Snížení krevního tlaku

Zvýšený krevní tlak nebo hypertenze je významným rizikovým faktorem pro mnoho onemocnění, včetně srdečních onemocnění, mrtvice a selhání ledvin.

Nízkosacharidová strava je účinným způsobem, jak snížit krevní tlak, který by měl snížit riziko těchto onemocnění a pomoci vám žít déle

8. Účinné proti metabolickému syndromu

Metabolický syndrom je stav, který je spojený s rizikem diabetu a srdečního onemocnění.

Ve skutečnosti je metabolický syndrom souborem příznaků.

Patří sem:

  • břišní obezita
  • zvýšený krevní tlak
  • zvýšená hladina cukru v krvi – nalačno
  • vysoké triglyceridy
  • nízká hladina „dobrého“ HDL cholesterolu

Nízkosacharidová strava je neuvěřitelně účinná při léčbě všech těchto pěti příznaků

9. Vylepšení „špatné“ hladiny LDL cholesterolu

Lidé, kteří mají vysokou hladinu „špatného“ LDL, mají mnohem větší pravděpodobnost infarktu. Důležitá je však velikost částic. Menší částice jsou spojeny s vyšším rizikem srdečních onemocnění, zatímco větší částice jsou spojeny s nižším rizikem.

Ukazuje se, že nízkosacharidové diety zvyšují velikost „špatných“ LDL částic a zároveň snižují počet celkových LDL částic v krevním řečišti

10. Účinné proti některým poruchám mozku

Váš mozek potřebuje glukózu. Pokud nejíte žádné sacharidy, glukózu produkují vaše játra z bílkovin.

Velká část vašeho mozku může také spalovat ketony, které vznikají při hladovění nebo když je příjem sacharidů velmi nízký. Jedná se o mechanismus ketogenní diety, který se již desetiletí používá k léčbě epilepsie u dětí, které nereagují na léčbu léky. V mnoha případech může tato dieta vyléčit děti z epilepsie. V jedné studii více než polovina dětí s ketogenní dietou zaznamenala více jak 50% snížení počtu záchvatů a 16 % bylo bez záchvatů.

Velmi nízký přísun sacharidů a ketogenní diety jsou nyní studovány i u dalších mozkových stavů, včetně Alzheimerovy choroby a Parkinsonovy choroby.

Zdroj: fitplan.cz

https://fitplan.cz/10-zdravotnich-vyhod-low-carb-a-ketogenni-stravy/