Fanoušci v Praze vyprovodili posádku Tatry na cestu kolem světa

Fanoušci u pražského Rudolfina vyprovodili členy expedice Tatra kolem světa 2 na jejich cestu. Expediční vůz přijel na místo ze Staroměstského náměstí před 12:30, slavnostní odjezd výpravy se uskutečnil krátce po 14:00. Na místě bylo několik stovek lidí. Cestovatelé plánují během tří let ujet přibližně 270.000 kilometrů přes 69 zemí pěti kontinentů. Expedice chce navázat na výpravu Tatra kolem světa z konce 80. let minulého století. Jedním z hlavních cílů je podobně jako tehdy šířit dobré jméno Česka a českých výrobků ve světě.

Po odjezdu z Prahy se členové expedice potkají s dalšími svými fanoušky na dálnici D1, kteří expediční tatrovku ve svých vozech doprovodí ve směru na Brno. Stejně jako v Praze i v Brně se bude konat setkání s veřejností a slavnostní rozloučení. V neděli členy expedice vyprovodí příznivci v Bratislavě, odkud už expedice zamíří na cestu kolem světa.

„Auto jsme dělali tak, aby bylo hezké. Je rozdíl jet do Chorvatska na 14 dní nebo na dva měsíce autem, a něco jiného v autě žít,“ uvedl před dnešním odjezdem člen expedice Marek Havlíček. „Máme tam velkou prostornou sprchu, máme tam 700 nebo 800 litrů teplé vody, tři bojlery, čtyři okruhy vytápění, klimatizaci, máme tam obrovské akumulátory, dva záchody, jednu záložní sprchu a jednu venkovní sprchu,“ vyjmenoval. V Tatře je podle něj 14 sedaček a 20 míst na přespání. Celkové náklady expedice od koupě vozu přes stavbu obytné části po přepravu se odhadují až na 25 milionů korun. „Je to rozděleno zhruba na třetiny. Třetinu financujeme my, třetinu partneři a sponzoři a třetinu dočasní členové výpravy,“ doplnil Havlíček.

Další informace naleznete zde https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/fanousci-v-praze-vyprovodili-posadku-tatry-na-cestu-kolem-sveta/1857068