Bank of America: V USA začala ekonomická krize

Americká ekonomika ukončila mnohaleté období nárůstu a vstoupila do recese, oznámili v Bank of America. O nevyhnutelné velké krizi promluvily také dvě další přední finanční instituce, Goldman Sachs a Morgan Stanley.

V Bank of America (BofA) očekávají, že to bude jedna z největších krizí v dějinách. HDP se sníží o 12 % již v druhém čtvrtletí, což je rekord od dob druhé světové války. Hlavní příčiny spočívají v pádu podnikatelských aktivit a poklesu spotřebitelských výdajů kvůli koronaviru.

„Oficiálně prohlašujeme, že americká ekonomika vstoupila do recese a připojila se ke zbytku světa,“ praví se ve zprávě připravené analytiky v čele s přední ekonomkou Bank of America Michelle Meyer.

Podle jejího názoru „hluboký pád již začal“, protože koronavirus zasáhl prakticky všechna odvětví.

Následkem bude nevyhnutelný růst nezaměstnanosti a snížení příjmů obyvatelstva. Během celého druhého čtvrtletí přijde každý měsíc o práci jeden milion Američanů. Nezaměstnaných bude 3,5 milionu lidí. Nejvíc se to dotkne zábavního odvětví, dopravy, hotelů a maloobchodu.

Počet žádosti o podporu v nezaměstnanosti prudce stoupl poté, co společnosti propustili zaměstnance jako opatření proti šíření Covid-19. Minulý týden přišlo 281 tisíc žádostí, což je dvouleté maximum (analytici neočekávali víc než 220 tisíc). Hlavními oběťmi jsou pracovníci s nízkou kvalifikací s hodinovou mzdou.

„Je to důsledek pádu ekonomické aktivity: vnější šok nutí spotřebitele utrácet méně peněz, podniky mají nižší zisky a propouštějí zaměstnance,“ vysvětlil Chris Rupkey, hlavní finanční ekonom MUFG Union Bank.

Avšak podle jeho mínění jde o dočasné opatření. Zaměstnavatelé přijmou zaměstnance zpátky, jakmile začne epidemie slábnout. Nikdo ale neví, kdy se to stane. Bílý dům připouští, že boj s koronavirem potrvá 18 měsíců.

Dvě další přední americké banky, Goldman Sachs a Morgan Stanley, také oznámily začátek recese. V Morgan Stanley považují za „základní scénář“ letošní zpomalení růstu globálního HDP o 0,9 %. V Goldman Sachs jsou ještě pesimističtější: jejich prognóza zní 1,25 %.

Varoval před tím také Ústav mezinárodních financí (IIF), který sídlí ve Washingtonu. Podle posledních dat bude mít světová ekonomika v roce 2020 nárůst nikoli 1,6 %, ale pouhých 0,4 %.

IIF podstatně snižuje prognózu již podruhé za měsíc.

Na začátku března mluvili experti o 2,6 %. Dnes jsou přesvědčeni, že krize postihla třetinu globální ekonomiky. K recesi došlo v USA, EU a Japonsku, na které připadá 15,1 %, 11 % a 4 % světového HDP. Podle mínění IIF bude pád pokračovat minimálně do poloviny roku.

O tom, že se růst americké ekonomiky zastavil, informovala také jedna z největších amerických ekonomických vysokých škol UCLA Anderson. Mají tam za to, že změny k lepšímu můžeme očekávat až ke konci září. Ekonomika USA se propadne ve druhém čtvrtletí o 6,5 % a o 1,9 % ve třetím.

Připomeňme, že za recesi považují ekonomové dvě po sobě jdoucí čtvrtletí negativního ekonomického růstu měřeného HDP, čili hodnotou všeho zboží a služeb v zem.

V Bank of America zdůraznili, že hloubka pádu a rychlost následující obnovy ekonomiky přímo závisí na účinnosti státní politiky. „Federální rezerva má zajistit likviditu finančního systému, kdežto federální vláda se má věnovat krizi likvidity v reálném sektoru,“ vyzvali ekonomové BofA.

Autor: Natalja Dembinskaja Sputnik