Cena ropy padá, cena benzínu a nafty klesne.

Cena termínových kontraktů ropy se během krátké chvíle snížila o 31 procent. Barel ropy Brent zlevnil od pátku ze 45 dolarů na 32 dolarů, ale některé scénáře počítají s ještě hlubším propadem. Tak prudký cenový otřes trhy zažily naposledy během války v Perském zálivu.

Podle odhadů americké investiční banky Goldman Sachs kvůli velkým slevám Saúdů a úmyslu více těžit může cena ropy klesnout až ke dvaceti dolarům. „O tomto víkendu jednoznačně začala válka o ceny ropy mezi kartelem OPEC a Ruskem,“ uvedli analytici banky.

Saúdská Arábie, která je nejvýznamnějším členem kartelu OPEC, do něhož však nepatří Rusko, výhledově plánuje zvýšit těžbu ropy až na 12 milionů barelů denně ze současných méně než deseti milionů barelů.

Trhy s ropou zažívá nejprudší propad za téměř 30 let.

Zdroj: tradingeconomics.com

„Obchodníci očekávají katastrofální den, opravdové ’černé pondělí’. Ropná cenová válka totiž ještě umocňuje již tak extrémní tíseň, kterou trhy pociťují kvůli celosvětovému šíření koronavirové nákazy,“ komentuje dění hlavní ekonom společnosti Czech Fund Lukáš Kovanda.

Benzin za 25 korun

Podle něj ropná válka Saúdské Arábie s Ruskem historicky nemá obdobu a benzin v Česku díky tomu může zlevnit až na 25 korun za litr, a to v případě, že se vyplní extrémní odhady a ropa zlevní až ke dvaceti dolarům.

V minulém týdnu zkrachovalo jednání kartel OPEC+, v němž sedí u stolu také nečlenové v čele s Ruskem. Tématem měla být dohoda na snížení objemu ropy, který se každý den vytěží a tím i narovnání cen, které klesaly kvůli nižší poptávce ve světě, vyvolané koronavirovou epidemií. Méně ropy, resp. benzinu a nafty totiž nakupují světové aerolinky, logistické firmy i průmyslové podniky.

Rusko však na dohodu nepřistoupilo, což vedlo k prudké reakci Saúdů. Cílem je podle Kovandy zvýšení tržního podílu. O to se mohou nyní kromě Saúdů  snažit i jiné ropné země.

Moskva ve srovnání se Saúdskou Arábií není natolik závislá na příjmech s ropy, mohla si proto spíše než arabská země dovolit nepřistoupit na dohodu o dalším poklesu těžby.

Rusko má navíc podle Kovandy i silnější geopolitický zájem na oslabení amerických břidličných těžařů, jimž se při světově nízkých cenách komodity těžba přestává vyplácet. „Jakmile ropa pod tuto úroveň zlevní, břidliční producenti omezují nebo ukončují svoji těžbu, přičemž Moskva ráda obsadí takto vyklizené místo na trhu a svůj tržní podíl navýší,“ myslí si Kovanda.