Česká borovice ze zatopené obce Chudobín vyhrála titul Evropský strom roku

Vůbec poprvé v desetileté historii ankety Evropský strom roku míří prestižní titul do České republiky. Chudobínská borovice z břehu Vírské přehrady získala 47 226 hlasů a nechala ostatní soupeře daleko za sebou. Místní obyvatelé se zavázali stejný počet stromů vysázet do okolí Vírské přehrady.

Stříbro putuje do Chorvatska, kde jinan z Daruvaru vybojoval 28 060 hlasů, těsné třetí místo slaví v ruské Kalmycké republice, tamní Osamělý topol získal 27 411 hlasů. Celkově se letos v populární anketě sešlo 285 174 hlasů. Uzavření evropských hranic přesunulo vyhlášení do online prostoru, celkové výsledky i záznam z vyhlášení nabízí web www.evropskystromroku.cz.

„Přemýšleli jsme, jak zprostředkovat šestnácti evropským komunitám radost z výsledků. Nakonec jsme spojili příběhy stromů a osobní svědectví prvních tří finalistů do videa, které mohou nyní sledovat a sdílet mezi sebou fanoušci stromů bez ohledu na hranice a karantény,” uvádí Andrea Krůpová z Nadace Partnerství, která je národním pořadatelem ankety.

Anketa Evropský strom roku chce posílit zájem lidí o příběhy, které se dají z krajiny vyčíst. 350letá Chudobínská borovice si získala přízeň desetitisíců lidí právě svým příběhem. Roste na skalnatém výběžku levého břehu Vírské přehrady a své jméno nese po zatopené obci Chudobín, která byla obětována ve prospěch výstavby vodní nádrže. Borovice je tak působivým důkazem vysoké odolnosti vůči působení člověka i změnám klimatu.

Podle pověsti tradované mezi obyvateli zaniklé vesnice hraje u borovice za noci čert na housle. Tak si místní nejspíš vysvětlovali zvuk silných větrů vanoucích svrateckým údolím.

„Účast v anketě Evropský strom roku 2020 nám přinesla ohromné množství příjemných zážitků. Tím prvním z nich byla příležitost zúčastnit se tohoto prestižního klání, ve kterém bylo veřejnosti představeno šestnáct nádherných stromů se zajímavými příběhy. Dalším krásným zážitkem byl samotný průběh ankety, zájem ohromné spousty lidí o hlasování i o další aktivity. Tímto děkujeme Nadaci Partnerství za deset let úspěšné práce na poli popularizace ekologického vzdělávání,“ shrnuje pocity z klání starosta Víru Ladislav Stalmach, který spolu s dalšími strom do soutěže přihlásil.

S oficiálním příchodem jara se šance na zisk populárního titulu otevřou novým zájemcům. Od 21. března budou moci jednotlivci, školy, spolky i obce, které chtějí pomoci stromům ve svém okolí, nominovat své oblíbené stromy prostřednictvím portálu www.stromroku.cz. Z nich pak porota vybere dvanáct, mezi kterými se v online hlasování rozhodne, kdo bude zastupovat Česko v dalším ročníku evropské soutěže.

Zdroj: Ekolist.cz