Jaderné elektrárny drží dvě záložní směny doma. Bedlivě se chrání proti okolí

Jaderné elektrárny Temelín a Dukovany v souvislosti s koronavirem rovněž přijaly opatření k zachování provozu pro případ, že se nákaza bude dále šířit. Drží záložní směny doma.

Jaderné elektrárny Temelín a Dukovany (na snímku) v souvislosti s koronavirem rovněž přijaly opatření k zachování provozu pro případ, že se nákaza bude dále šířit. Foto: Depositphotos.com

„Práce se přeorganizovala tak, že nyní se na každé elektrárně v provozu střídají čtyři směny a dvě zůstávají v záloze. Tito pracovníci jsou doma, aby se maximálně chránili proti okolí. Jde nejen o operátory blokových dozoren, ale i mistry, celkově jde o desítky lidí,“ potvrdila předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Dana Drábová.V Temelíně a Dukovanech se odložilo 80 % inspekcí, kromě těch nezbytných například před najetím bloku po jeho odstávce.

Všem, kdo vstupují do elektráren, se měří teplota. Návštěvy byly zakázány. „Jaderná elektrárna je i v běžných dnech řízena ve stylu vojenského režimu a zaměstnanci jsou na něj zvyklí, takže s dodržováním nařízení nemají potíže,“ dodala.

Sama nosí roušku a na úřadě většinu činností dělají on-line. „Náš úřad je na vysoké úrovni digitalizace. Jinak rouška smysl má, protože sice nechrání vás, ale aspoň druhé, abychom na sebe neprskali,“ dodala.

SÚJB také disponuje speciálním pracovištěm biologické, chemické a radiační ochrany, které je u Příbrami. Pro případné zapojení do testování lidí je ale příliš z ruky. Toto pracoviště v minulosti testovalo například anonymní výhružné zásilky s podezřením na antrax, či posuzovalo nalezené radioaktivní materiály.

„Jsou připravení, ale jsou to hlavně analytici. Mají k dispozici i výjezdní vozidlo, třeba kdyby potřebovali někde pomoci hasiči v nejasné situaci a nevěděli si s ní rady,“ dodala Drábová.

Zdroj:https://faei.cz/, J. Kolomazník