Můžete darovat respirátory zdravotníkům?

Zdravotnická zařízení v celé republice se potýkají s nedostatkem respirátorů s nejvyšší ochrannou FFP3. Tato před několika týdny běžně dostupná pomůcka byla hojně využívána také v průmyslu. Není vyloučeno, že mohou mít tyto respirátory na skladě firmy, živnostníci, případně je mohou mít doma či ve svých pracovních skříňkách zaměstnanci různých společností.

Slezská nemocnice v Opavě oslovuje všechny soukromé majitele těchto respirátorů. „Je nám jasné, že se nikde na skladech neválí stovky respirátorů FFP3, ale možná, že někteří řemeslníci či firmy jich několik mít mohou. Rádi bychom o tyto ochranné pomůcky veřejnost poprosili. V žádném případě jimi nebudeme plýtvat a vybavíme jimi pouze zdravotníky v první linii, kteří musí chránit zdraví obyvatel Opavska i v těchto těžkých časech. Případní dárci mohou respirátory dodat na ředitelství nemocnice. Budeme všem nesmírně vděční,“ sdělil mluvčí Slezské nemocnice Jiří Krušina.
Vedení nemocnice děkuje lidem, kteří se podílí na výrobě roušek. „Děkujeme dobrovolníkům, kteří šijí v těchto dnech roušky a přináší je do naší nemocnice na jednotlivá oddělení. Používají je jak naši zaměstnanci, tak pacienti, které propouštíme. Moc si této podpory vážíme,“ uvedl ředitel nemocnice Ing. Karel Siebert, MBA.

Jiří Krušina, tiskový mluvčí SZZ Krnov a SN v Opavě