Stát uzavřel hranice. Češi nesmí vycestovat, cizinci nesmí přijíždět

Lidé nebudou moci po nedělní půlnoci vycestovat z České republiky do zahraničí. Rozhodla o tom kvůli koronaviru vláda. Zakázala také cizincům jezdit do České republiky, s výjimkou těch, kteří mají v Česku trvalý či přechodný pobyt. Rovněž rozhodla o tom, že budou zavřeny tržnice a od půlnoci na sobotu i zakázána návštěva vězníc. Šíření koronaviru bude trestným činem.

Letadla budou moci do České republiky přiletět pouze s občany České republiky, řekl vicepremiér Karel Havlíček.

Hranice bude podle vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka hlídat spolu s několika tisíc policisty také až pět tisíc vojáků.

„Přijali jsme další opatření s cílem ochránit zdraví občanů,“ řekl po jednání vlády premiér Andrej Babiš. Odmítl znovu možnost, že by Praha byla poslána do karantény. Pokud by o obdobném opatření vláda rozhodla, týkala by se karanténa podle premiéra celé České republiky.  „Není to na stole. Jasně jsem řekl, že pokud bychom dospěli k názoru větší karantény, vyhlásíme ji pro celou Českou republiku,“ řekl Babiš.

Vláda také rozšířila od pátku 12 hodin karanténu na občany vracející se do Česka ze všech rizikových zemí, mezi které zařadila již ve čtvrtek patnáct zemí. Cizinci od pondělí nesmí do České republiky.

Na seznamu rizikových zemí jsou Čína, Írán, Itálie, Jižní Korea, Francie, Španělsko, Německo, Švýcarsko, Norsko, Dánsko, Nizozemsko, Švédsko, Velká Británie, Belgie a Rakousko.

Každý občan České republiky, který se vrátí z některé z rizikových zemí, musí povinně do karantény, jinak mu hrozí pokuta až tři miliony korun. S dohledem a kontrolou lidí v karanténě pomohou hygienikům i policisté.

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček označil přijatá opatření za velmi tvrdá. „Nicméně je to opatření, které může podle našeho názoru zásadním způsobem přispět k zamezení šíření koronaviru,“ řekl Hamáček.

„Čím budou opatření tvrdší a čím lépe je budou občané dodržovat, tím budou kratší,“ řekl náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Vláda také uvolnila 500 milionů korun z rozpočtové rezervy na nákup zdravotnického vybavení kvůli reakci na šíření nákazy koronaviru.

Babiš osobně zkontroluje u velkých řetězců zásoby potravin

V Česku zůstávají obchody otevřené. Ve čtvrtek lidé mnohde po vyhlášení nouzového stavu vzali supermarkety „útokem“. Babiš se osobně vypraví do skladů velkých řetězců do Klecan, aby se přesvědčil, že potravin mají dostatek.

Babiš i vicepremiér Hamáček veřejnost ujišťovali, že zavření obchodů se potravinami se rozhodně neplánuje a Babiš dokonce v přímém přenosu na českých televizích vyzval veřejnost, aby nepanikařila a přestala si dělat přehnané zásoby potravin, protože jich je dostatek a prodavačky nápor nezvládají.

V České republice podle ministra zemědělství Miroslava Tomana nehrozí nedostatek potravin, lidé si proto nemusí dělat přehnaně velké zásoby. Tuzemští zpracovatelé mají připraveny krizové plány a zajištěno plynulé zásobování. V Česku se denně vyprodukuje více než 2,7 milionu kg pšeničné mouky, 270 tisíc kg hovězího masa, zhruba 6,5 milionu vajec nebo více než 8 tisíc tun mléka.

„Chci všechny naše občany uklidnit, že v žádném případě nehrozí nedostatek potravin v obchodech i v mimořádné situaci, jaká je nyní kvůli epidemii koronaviru. Například větší pekárny důsledně oddělily provozy tak, aby byly na sobě nezávislé a mohly vyrábět i v případě, že by se v některém provozu objevil problém“ řekl ministr zemědělství Toman.

Od rána platí zákaz vstupu také do posiloven

Od pátečních ranních šesti hodin začal platit zákaz vstupu veřejnosti na krytá sportoviště, do posiloven, na koupaliště, do wellness zařízení a saun, hudebních a společenských klubů, knihoven či galerií. Zároveň musejí zastavit provoz stravovací služby v nákupních centrech nad 5 000 metrů čtverečních.

Zakázány jsou od 6 hodin až do odvolání také akce s účastí přesahující 30 lidí.  Opatření se vztahuje na kulturní, sportovní a náboženské akce, slavnosti, poutě, přehlídky nebo trhy. Vláda zakázal i přítomnost veřejnosti na venkovních i vnitřních sportovištích. Týká se to například i lyžařských středisek.

Výjimku mají pohřby, soudy a jednání ústavních orgánů. Například poslanci ale ve středu rozpustili schůzi Sněmovny. Senát se sejde příští týden.

Ve 20 hodin musí zavřít restaurace, hospody nebo bary a nesmějí se ani v dalších dnech otevřít do šesté hodiny ranní. Nově jsou uzavřené i základní umělecké školy, ostatní – s výjimkou mateřských – Bezpečnostní rada státu uzavřela již dříve tento týden.

Od půlnoci bude při cestách z Česka do všech okolních zemí zakázána autobusová, vlaková a lodní doprava lidí. Zahraniční lety s cestujícími budou možné pouze s využitím pražského letiště.

Na německých a rakouských hranicích budou od půlnoci obnoveny kontroly. Německo a Rakousko vláda zařadila mezi 15 rizikových států, odkud bude do České republiky zakázaný vstup cizinců. I českým občanům vláda zakázala cestovat do patnácti dle vlády rizikových zemí.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/vlada-mimoradne-jednani-koronavirus-covid-19.A200313_061812_domaci_kop

Zdroj: https://www.idnes.cz