Zákaz vycházení bez ochrany obličeje. Dvě hodiny denně nakoupí jen senioři

Lidé nebudou moci od půlnoci ze středy na čtvrtek mimo domov bez zakrytých dýchacích cest, ať už rouškou, šátkem nebo šálou. Od čtvrtka mezi 10 a 12 hodinou mohou nakupovat v obchodech pouze lidé nad 65 let. Má to chránit seniory před nákazou. Ostatní smí nakupovat jindy.

Vláda uvolní mimořádné prostředky na podporu podnikatelů. Půjde až o bilion korun, řekl předseda vlády Andrej Babiš. Na přímou pomoc by šlo 100, na záruky až 900 miliard.

Obchody musí povinně dezinfikovat všechny nákupní košíky po použití zákazníkem. Jednou za hodinu pak musí vyčistit madla a kliky, rozhodla vláda.

„Chtěl bych poděkovat všem občanům, že dodržují nařízení vlády,“ řekl po jednání vlády Babiš.

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček v noci uvedl, že občanům bude uložena povinnost nosit výslovně roušky, jakmile jich na konci týdne z Číny dorazí 30 milionů a budou rozděleny mezi občany.

Premiér Andrej Babiš se v úterý po jednání kabinetu omluvil občanům za to, že zatím roušky nejsou. „Celý svět chce roušky,“ prohlásil.

Přímá podpora podnikatelům kvůli dopadům koronavirům by podle předsedy vlády měla být 100 miliard korun, dalších 900 miliard korun mají být záruky. „Do přímé podpory ekonomiky bychom měli dát 2 procenta HDP, do nepřímé podpory 16 procent HDP,“ uvedl vicepremiér Karel Havlíček.

Nákup potravin od 10 do 12 let bude jen pro lidi nad 65 let

V době od deseti od dvanácti budou moci od čtvrtka v potravinách budou moci nakupovat jen důchodci nad 65 let, oznámil premiér.

Vláda podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha pomůže přetíženým hygienickým stanicím. Na Twitteru napsal, že vláda schválila návrh na trasování nakažených pomocí technologií, které připravila facebooková iniciativa technologických firem COVID19 CZ s pomocí všech tří mobilních operátorů.

Premiér v úterý oznámil, že vláda zakázala reexport léčiv dovezených do Česka. To má zajistit, aby léky zůstaly k dispozici pro české občany. „Jedná se o reexporty. Tedy, že někdo doveze léky k nám a následně je vyveze. Tak to je nyní zakázáno. Jde o to, aby zkrátka léky zůstaly k dispozici našim občanům,“ řekl Babiš.

Vláda v úterý rozhodla i o tom, že by na ošetřovné měli lidé nárok po celou dobu, kdy budou uzavřeny školy. Ve středu se dohodla, že to udělá změnou zákona, ne vládním nařízením. Schůze Sněmovny má být příští týden v úterý