Základní obrana proti viru COVID-19 vás možná překvapí, nejsou to roušky.

Proti epidemii viru SARS-CoV-2 nejsou nejúčinnější zbraní roušky ani antibakteriální gely, ale vcelku překvapivě – obyčejné mýdlo.

Abychom porozuměli mechanismu působení mýdla na virus, musíme si vysvětlit, jak koronavirus funguje.

Viry nejsou živé, většinu času jen čekají, než se dostanou do buňky, kterou donutí pracovat podle sebe a vyrobit kvanta svých kopií. Poté, co se koronavirus pomnoží, buňku opustí a na cestu se obalí její membránou. Buněčná membrána je „tuková“ – lipidová dvojvrstva, která mu usnadňuje schovat se před imunitním systémem těla a přečkat nepříznivé vlivy okolí. Viry díky ní přežijí mimo tělo hostitele celé hodiny či dny. Na kovových površích, jako jsou například madla v hromadné dopravě, zvládnou přežít až 9 dní, než opět potkají svou příležitost – živé buňky hostitele.

Na kovových površích, jako jsou například madla v hromadné dopravě, zvládnou přežít až 9 dní, než opět potkají svou příležitost – živé buňky hostitele.

Daniel K.

Částice viru se kromě obalu skládá také z RNA, která nese dědičnou informaci, a z proteinů, základních stavebních bloků celé struktury. Virus drží pohromadě pomocí slabých, nekovalentních vazeb, podobně jako suchý zip, a proto je obtížné ho rozbít.
Ale jde to – nebojte se použít mýdlo.

Obalené viry, jako právě tento koronavirus, si můžeme velmi zhruba představit jako „tukové“ částice menších než mikroskopických rozměrů, kapky oleje plovoucí v prostředí.  Molekuly tuku jsou hydrofobní – jev, který může za oka oleje na polévce (a proto i viry mají kulatý tvar) – rozpuštěné mýdlo molekuly tuku obalí a virus se v mýdlové vodě rychle rozpadne jako domeček z karet. Důležité je mýt si ruce alespoň po dobu dvaceti sekund, protože kůže je plná záhybů, kde koronavirus může ulpět. Při mytí rukou ale nezapomínejme, že z epidemiologického hlediska máme tři ruce: pravou, levou a telefon. Právě na mobil se hodí dezinfekční ubrousky – ethanol, který se při pokojové teplotě rychle odpaří, obrazovce tolik nevadí.

Dezinfekční gely a ubrousky

Podobně jako mýdlo fungují dezinfekční gely a ubrousky. Ethanol o vysoké koncentraci, okolo 60-80 %, rozpouští lipidovou membránu viru, a tím ho deaktivuje. Ty tedy můžete použít samozřejmě též, ideálně v případech, kdy si ruce pod tekoucí vodou umýt nemůžete. 

Autor je patofyziolog na 3. lékařské fakultě UK

Zdroj:https://www.okoronaviru.cz/