Chcete se nechat otestovat na protilátky COVID-19?

Moravskoslezský kraj hledá dobrovolníky do studie, která testuje protilátky proti SARS-CoV-2. Chcete vědět, jestli jste infekci COVID-19 prodělali, nebo ji právě proděláváte v bezpříznakové formě? Jste bez akutních potíží? Nebyli jste doposud pozitivně testováni na COVID-19?

Po prvním kole studie, které proběhne od 2. do 3. května v sedmi městech Moravskoslezského kraje (Opava, Krnov, Havířov, Karviná, Třinec, Frýdek Místek a Ostrava-Vítkovice), se připravuje druhé kolo testování od 11. do 12. května, kam bude zařazen i Rýmařov.

Testovací místo bude pravděpodobně zřízeno před Střediskem volného času a plánováno je otestování cca 120 osob v různých věkových kategoriích. Na testování je nutno se přihlásit ve webové aplikaci, která nabídne přesný čas odběru vzorku – nepřihlášení zájemci se studie nemohou zúčastnit. V tuto chvíli je možno se hlásit pouze k testování do prvního kola testů, registrace pro další odběrná místa (tedy i pro Rýmařov) bude otevřena až od pondělí 4. května.

Smyslem studie je vytvoření co nejreálnějšího obrazu nákazy v našem kraji, dobrovolníci by měli vytvořit reprezentativní vzorek dospělé populace celého kraje – různé věkové skupiny od 15 let, muži i ženy.

Během tří týdnů chce kraj otestovat nejméně 5 tisíc lidí. Cílem testování je ověřit hypotézu, že mezi obyvateli kraje je skupina osob, která nákazu COVID+ prodělala, ale neví o tom. Vedlejšími zjišťovanými údaji jsou pak souvislosti mezi bezpříznakovým průběhem nemoci a životním stylem nebo znečištěním ovzduší v místě bydliště.

Testování je anonymní. Není vyžadováno jméno ani další údaje, pouze věk, bydliště a informace o tom, jak se dobrovolník choval v karanténě, a něco málo o zdravotním stavu. Výsledek rychlotestu (téměř bezbolestný odběr kapky krve z prstu) sdělí, zda testovaný v minulosti prodělal nemoc COVID+. Dokáže také říct, zda nemoc ještě probíhá. Nedokáže ale odhalit první týden nemoc – takže pokud se ukáže přítomnost protilátek v krvi, musí se testovaný podrobit ještě „velkému“ PCR testu a počkat na jeho výsledek jeden až dva dny v karanténě.

Podrobné informace o průběhu testování a registraci je možno získat na webových stránkách Moravskoslezského kraje.