Tisíce růžových medúz zaplavily filipínské pobřeží

Pláže filipínského ostrova Palawan bývaly oblíbeným cílem turistů, ale když jsou nyní kvůli koronaviru prázdné, zabrala je opět příroda – a zbarvila na růžovo, napsal server Daily Mail. Biologové zjistili, že se k pobřeží vrátily tisíce růžových medúz, které odtud vyhnala lidská aktivita.

Medúzy rodu kořenoústka s latinským názvem Crambione mastigophora nyní stoupají blíž k hladině, protože už se ve svém přirozeném prostředí necítí ohrožené. Vědci předpokládají, že se dosud držely blíž u mořského dna kvůli přítomnosti turistů.Tisíce růžových medúz.

Na Filipínách je kvůli šíření koronaviru vyhlášena celostátní karanténa. První případ nákazy tu byl potvrzen 30. ledna a od té doby se nakazilo více než 2300 osob, z nichž zhruba stovka zemřela.

Sheldon Rey Boco z Griffithovy univerzity v Austrálii zveřejnil video, které natočil 23. března na pláži Corong Corong na Palawanu. „Medúzy evidentně omezení kvůli covid-19 nijak nepostihlo,“ napsal k němu.

Benny Antiporda z filipínského ministerstva životního prostředí a přírodních zdrojů uvedl, že hejna medúz mohly k pobřeží zanést mořské proudy a karanténa zabránila místním obyvatelům a turistům je zahnat.

Podle mořského biologa Ryana Baringa se medúzy mohou obvykle zdržovat hlouběji u dna, aby se vyhnuly davům turistů. Nyní, když jsou pláže prázdné, jim nic nebrání plavat, kam se jim zachce, dodal.

Zdroj: Ekolist.cz