Přírodní rarita. V Jeseníkách na Rejvízu vědci našli prastarou břízu karpatskou

Bříza karpatská většinou připomíná spíš pokroucený keř než strom. Jde o horský druh břízy, který je doma v lavinových polích, rašeliništích a suťových porostech. Přizpůsobila se klimatickým extrémům, mrazům, lavinám i těžkému sněhu, ale jen vzácně se dožije vyššího věku.

Bříza Karpatská v národní přírodní rezervaci Rejvíz je stará minimálně 224 let. Patří k nejstarším známým exemplářům.

Správa Chráněné krajinné oblasti CHKO Jeseníky oznámila, že na Rejvízu byl pomocí přírodovědeckých metod zdokumentován jeden z nejstarších exemplářů břízy karpatské na světě. Je stará minimálně 227 let.

„Na území národní přírodní rezervace Rejvíz byla v rámci průzkumu odborníků České zemědělské univerzity zaměřeného na historii lesa zjištěna bříza karpatská, jejíž věk přesahuje úctyhodných 227 let. Je tak starší než většina smrků v rezervaci. Tato zdánlivě obyčejná bříza tak pamatuje vznik osady Rejvíz, nástup Napoleona k moci a zažila a přežila celé slavné století páry. Zajímavostí je i to, že nejstarší dosud zjištěnou břízou na světě je strom rostoucí na severu Skandinávie s naměřeným věkem 250 let,“ informovala Správa CHKO Jeseníky.

Věk břízy byl přesně určen analýzou materiálu, který byl z kmene odebrán takzvaným Presslerovým přírustoměrem. V podstatě jde o dutý lesnický nebozez, kterým je z kmene odebrán tenký váleček dřeva, aby se daly spočítat letokruhy.

Protože zkoumaný exemplář břízy karpatské na Rejvízu má vyhnilý střed, je naměřených 227 let minimální věk. Ve skutečnosti může být bříza ještě starší.

Správa CHKO Jeseníky z důvodů ochrany samozřejmě nebude tak vzácný strom zpřístupňovat jako turistickou atrakci. Vzhledem k tomu, že bříza karpatská je obklopená porostem jiných stromů, není snadné ji prezentovat ani na fotografiích.

Přesto se návštěvníci Jeseníků mohou s tímto horským druhem břízy seznámit na vlastní oči. Přes rašeliniště Rejvíz vede naučná stezka k Velkému mechovému jezírku, kde rostou podstatně mladší břízy karpatské. Exemplář břízy karpatské s odhadovaným věkem až 150 let najdeme také v malém arboretu v centru Karlovic.

Autor: František Kuba

bruntalsky.denik.c