Stezku kolem vody z Vrbna pod Pradědem až do Karlovic otevřou v červenci

VRBNO POD PRADĚDEM | Už v červenci se otevře kompletně připravená naučná stezka Cesta kolem vody. Vede v přímém sousedství řeky Opavy z Vrbna pod Pradědem až do Karlovic. Dlouhá je šest kilometrů, má deset hlavních zastavení a nabízí aktivní hravé poznávání pro děti i dospělé.

Kde pramení řeka Opava, jejíž vody plynou přes Vrbno pod Pradědem? Jaký život řeka ukrývá, co v ní žije a roste? Jakou roli hrála v historii při osídlování kraje pod horami? Proč se lidé vydávali výše do hor právě po říčkách a potocích?

Pokud vás zajímají odpovědi na tyto otázky a na spoustu dalších, vydejte se do Vrbna pod Pradědem, kde začíná interaktivní naučná stezka Cesta kolem vody. Vede skutečně těsně kolem řeky Opavy až do sousedních Karlovic, kde končí ve Vzdělávacím centru VÍCE Ve mlýně Karlovice. Stezka je dlouhá 6 km a má 10 hlavních zastavení.

Na Cestu kolem vody stojí za to se vydat zejména pro aktivní hravé poznávání. Na některých zastaveních se potkáte i s klasickými naučnými tabulemi, ty ale tvoří spíše malý základ pro různé hravé a interaktivní prvky, které na stezce najdete.

Poznáte nejrůznější vodní i lesní živočichy a rostliny, ptačí budky, hnízda, siluety živočichů, stopy živočichů,… Budete si moci vyzkoušet, jaké to je být larvou chrostíka a bydlet ve schránce z klacíků či kamínků. Ale nebojte se, nemusíte pod vodu, schránky v nadživotní velikosti pro vás budou připraveny na břehu. Bude pro vás připravena stezka bosých nohou.

Dozvíte se, že voda poháněla pily, hamry, mlýny. Sloužila při těžbě a zpracování kovů, rýžovalo se tu zlato. Někdy lidem sloužila a jindy je povodněmi soužila.

Stezka bude otevřena v červenci 2020 a bude postupně doplňována o další interaktivní prvky, kvízy pro návštěvníky a výukové listy pro školy.

Zdroj: MěÚ Vrbno pod Pradědem