Strach z dovolené v cizině. Spousta Čechů zůstane doma

 Evropské země sice s doznívající pandemií koronaviru opět otevírají své hranice, spousta Čechů i tak nepočítá letos s dovolenou u moře. Vyrazí raději po českých luzích a hájích. Ukazuje to několik aktuálních průzkumů.

příliš nechce. Alespoň ne v prvních letních týdnech. Pokud nějakou dovolenou u moře plánují, tak spíše až v druhé polovině srpna nebo v září.

Podle exkluzivního průzkumu veřejného mínění, který pro Institut pro politiku a společnost vypracovala společnost MindBridge Consulting, narušila letní plány téměř poloviny občanů. Ti již nyní vědí, že nepojedou tam, kam původně zamýšleli.

Čtvrtina občanů už dokonce zrušila své rezervace, další podobně velká skupina zatím vyčkává. Pětina se zatím svých plánů drží. Většina Čechů přitom bude letní dovolenou řešit až na poslední chvíli – podle vývoje situace.

Do rozhodování, zda strávit dovolenou v zahraničí, vstupuje zásadním způsobem povinná čtrnáctidenní karanténa po návratu. Pokud by tato podmínka byla zrušena, pak by téměř 40 procent dotázaných rozhodně využilo možnosti vycestovat a dalších 23 procent by o tom uvažovalo.

Pokud by ale trvala podmínka povinné karantény nebo testování na koronavirus na vlastní náklady po návratu z ciziny, své rozhodnutí vycestovat by změnilo více než 63 procent lidí. Lidé smíření s absencí letošní dovolené v zahraničí, by v pětině případů svoje rozhodnutí přehodnotili, pokud by ceny za pobyty spadly na polovinu oproti dříve běžným cenám.

V případě, že by nemuseli po návratu do karantény, strávili by Češi nejraději svou dovolenou v Chorvatsku, na Slovensku a v Řecku. Mimo Evropu by vycestovala necelá pětina oslovených osob. Oblíbenou Itálii a Španělsko by si letos vybralo 15, respektive 11 procent Čechů.

Podle jiného průzkumu, který v dubnu provedl cestování portál Skrz.cz, by na zahraniční dovolenou – pokud to bude možné – vyrazil letos každý sedmý Čech. Většina lidí, kteří mají zaplacenou rekreaci v zahraničí, ji chce posunout na později nebo stornovat s ohledem na vývoj pandemie. Lidé přitom nejvíce zvažují zářijový termín. S odjezdem v objednaném termínu počítá přibližně třetina Čechů.

V českých luzích a hájích

Průzkum agentur ppm factum a Insiqua ukázal, že až 70 procent Čechů počítá s tím, že dovolenou raději stráví v tuzemsku než v cizině. Tomu ostatně odpovídají i výsledky šetření společnost IPSOS pro agenturu CzechTourism. Podle něj téměř dvě třetiny populace pravděpodobně vyrazí na letošní letní dovolenou nebo výlety právě po České republice.

„Přes čtyřicet procent Čechů nezačalo před vypuknutím pandemie letní dovolenou vůbec plánovat. Ti představují příležitost pro naplnění volných kapacit v regionech a na ně bude po uvolnění vládních opatření omezujících volný pohyb zaměřena naše marketingová kampaň na propagaci cestovního ruchu v Česku,“ uvedl Jan Herget, ředitel agentury CzechTourism.

Domácí dovolenou či výlet plánují více mladí ve věku 18 až 26 let a vysokoškolsky vzdělaní lidé. Rozhodně přesvědčeni o tom, že na tuzemskou dovolenou vyrazí jsou pak častěji lidé z Prahy. Podle už citovaného průzkumu pro Institut pro politiku a společnost pro více než čtyřicet procent obyvatel nepředstavuje domácí dovolená žádný zásadní problém – rekreace v cizině je velmi důležitá jen pro 16 procent Čechů.

Tento průzkum rovněž ukázal, že pokud budou do léta otevřena všechna turistická zařízení ((hotely, penziony, kempy), téměř čtyřicet procent lidí tuto možnost jistě využije. Dalších dvanáct procent uvedlo, že stráví dovolenou v českých luzích a hájích jen v případě, když nebude možné vycestovat do zahraničí.

„Zhruba 24 procent lidí uvedlo, že přizpůsobuje plány změnám své osobní finanční situace, nejvíce při rozhodování hraje roli ochrana zdraví, zájem o Českou republiku a podpora českého turismu a ekonomiky,“ uvedl pro ČTK ředitel cestovatelského portálu Skrz.cz Matěj Dvorský.

Autor: Petr Starý

Zdroj: https://faei.cz/