Úvalno na Bruntálsku otevírá Rychtu a Rozhlednu Hanse Kudlicha

Rychta z roku 1699 patří mezi nejcennější pamětihodnosti Úvalna, ale rodiny s dětmi ji znají hlavně díky zrcadlovému a dveřovému labyrintu. Rychta se otevírá veřejnosti 16. května a bude veřejnosti k dispozici o víkendech od 10 do 17 hodin. Současně se otevírá další atrakce Úvalna: Rozhledna Hanse Kudlicha.

Už také víme, kdy bude v Galerii na Rychtě první výstava. Hana Mikulenková zde 1. července v 17 hodin zahájí výstavu obrazů, které namalovala během svého pobytu na ostrově Bali. Vernisáž doplní hudbou kytaristka Julia Šupíková.

Úvalenské Retromuzeum a Fara se otevírají návštěvníkům od 30. května, a budou v provozu o víkendech.

„Přesně před 9 lety jsme poprvé otevřeli Rychtu. Do té doby většina Úvalňáků netušila, jak krásný objekt v obci máme. Na úplně první výstavě jste mohli shlédnout staré fotografie z obce, panoramatické fotografie z cest Andrejky Krpcové, fotky z toulek přírodou Lukáše Páleníčka a krásné obrazy Veru Neuwitrhové. Tenkrát jsme ještě stále mysleli, že objekt je sýpka. Takto nás to učili památkáři, i když Úvalňáci objektu vždy říkali Rychta. Dalšími průzkumy odborníků z památkové péče se zjistilo, že objekt je opravdu Rychta, tedy honosné obydlí nejmocnějšího muže v obci. Nabízel zde ubytování, měl zde hostinec. Jako zemědělský objekt Rychta sloužila až po válce za dob JZD,“ připomíná starosta Úvalna Radek Šimek pamětníkům jak se z kontribučenské sýpky stala zase Rychta.

Autor: František Kuba

Zdroj: https://bruntalsky.denik.cz/