Volavky na Slezké Hartě

Přehrada Slezská Harta se nachází kousek od Bruntálu v podhůří Jeseníků a navštívil jsem ji naposledy loni při focení ledňáčků. Tehdy jsem si slíbil, že tam opět zavítám – takže budíček v 3:30 a ještě před východem slunce jsem byl na místě. Ale ouha, loni měl přehrada podstatně méně vody a tak v „mém“ konci přehrady bylo dost míst, kde se zdržovali různí brodiví ptáci a lovil ledňáček.

Zav▒▒t okno

A tentokrát byl plný stav vody a tak téměř nikde žádná hodně mělká voda nebyla. Takže jsem musel hledat nová místa, což zabralo hodně času, protože na každém tom místě jsem se zdržel v krytu skoro 2 hodiny, abych vůbec zjistil, jaká je šance a co se objeví.

Zav▒▒t okno

Aniž jsem cokoliv vyfotil, uběhlo snad 6 hodin! Ne, že by ptáci nebyli, ale všichni daleko, v křoví, za větvemi stromů a podobně – prostě nefotitelní.
Teprve asi v poledne jsem našel dostatečně slibnou lokalitu v místě, kde se vléval do přehrady jeden z přítoků.

Zav▒▒t okno

Při příchodu jsem samozřejmě vyplašil všechno živé, včetně asi deseti volavek a jednoho černého čápa. Zamaskoval jsem se na kraji vody pod malým stromkem, nachystal stativ a další vybavení a nezbylo než čekat.

Zav▒▒t okno

Asi po hodině začaly na stanoviště přilétal volavky, ale průšvih! Kousek jinam, než kam jsem měl dobrý výhled! Přesunout se šance nebyla a tak jsem aspoň vyfotil pár snímků skrz vrbové větve, což samozřejmě jejich kvalitu poznamenalo.

Zav▒▒t okno


Můj nepatrný pohyb volavky opět vyplašil (jsou to potvůrky opravdu hodně všímavé:-)) a tak jsem toho využil k přemístění na lepší stanoviště. A zase čekání ……. po další hodince bez jediného pírka jsem to už vzdával.

Zav▒▒t okno

Pomalu začínám balit a v tom si všimnu, že z protějšího křoví vychází čáp černý! A ne jen jeden! Hned celá rodinka – mamka, taťka a menší mládě! 

Autor : Jan Moučka Zdroj: http://www.moucka.cz/












Nevím, zda jsem se nemýlil, ale rozhodně bylo o něco menší a v hnědé barvě, což odpovídá mladému ptákovi. Vše se odehrávalo poměrně daleko, takže jsem musel ke čtyřstovce použít konvertor 1,5x. Stihnul jsem jen pár fotek a rodinka zmizela tam, odkud se nenadále objevila. Takový úlovek jsem nečekal ani náhodou, takže jsem odjížděl spokojen i když jsem na ledňáčka tentokrát nedosáhnul.