Cesta na Rešovské vodopády z Horního Města, po povodni

Po dost ničivé povodni z minulého týdne jsem se rozhodl projít si cestu k vodopádům, zjistit škody a udělat si pár fotek.

Od povodně uplynulo již šest dnů, Huntava se uklidnila a voda v ní byla opět čistá. Sešel jsem z Horního Města dolů k Chatě na Mlýně a pokračoval tichým údolím k mostu přes již klidnou říčku. Hned na první pohled mi bylo jasné, že most je poškozen. Voda podemlela jeho levou část a most bude nutno opravit.Vpravo jsou vidět naplavené klády a je možné si představit kam až sahala hladina vody.

Poškozený most

Pokračoval jsem lesní cestou po levé straně Huntavy a pozoroval koryto, které bylo jiné než na které jsem byl zvyklý. Prudká voda odplavila nánosy bahna a staré usazeniny drobného štěrku někam do údolí – smůla pro obyvatele, kteří bydlí příliš blízko divokých potoků a říček stékajících z hor a obnažila původní koryto plné velkých balvanů a skal.

Koryto Huntavy

Velké balvany voda umyla a očistila od usazenin, jsou jakoby ve vzduchu protože všechno lehčí bylo odplaveno. Cesta je dost vysoko nad potokem a nebyla nijak poškozena. Šlo se mi dobře až ke Karlovu mostu, který byl v pořádku a velkou vodu přečkal bez úhony.

Zde stával starý dřevěný most, už tu není, ale velká škoda ho nebude. Klády byly nahnilé a pomalu se začínaly rozpadat. V tomto místě je koryto hodně široké a proto ani nejsou vidět jiné poškození, voda měla dost místa kam se mohla roztéct.

Asi po sto padesáti metrech byla přes potok lávka, také neodolala náporu vody a je pryč. I zde je koryto hodně široké ale lávka byla položena jen na kamenech a tak ji asi smetly plovoucí kmeny stromů, které se valily po proudu rozvodněného potoku.

Opravdová spoušť začíná u Soví skály (Čertovy stěny) kde se do Huntavy vlévá Tvrdkovský potok. Ty kameny vlevo vedle potoka to je bývalý chodník. No, už tam není, voda ho kompletně odplavila a zničila ho až ke svahu. Síla vody zde byla dvojnásobná, bylo to poznat na šířce koryta.

Voda pokračovala v ničení všeho co ji stálo v cestě.

Lávka pro cestu do Tvrdkova nápor vody vydržela protože se opírala o dva statné stromy a je dostatečně masivní, jen se malinko posunula, ale je funkční.

Povodeň odkryla staré zdi, které byly ukryté pod letitými nánosy a naplaveninami.

Další lávka přes vodu byla stržena. Pohled do divoké soutěsky v těsné blízkosti vodopádů odhaloval divokost a prudkost toku, který si s těžkými kameny pohrával jako by nic nevážily.

Voda místy odhalila skutečné dno svého toku, které je tvořeno skalním útvarem.

Až přímo k vodopádům jsem se nedostal, být mladší asi by to nebyl problém, ale i tak jsem viděl dost abych si udělal představu o síle vody. Huntava vyčistila své koryto od letitých nánosů je teď mnohem hezčí, čistější a divočejší než ji zase lidé ovládnou svými mosty a lávkami, pěšinkami, cestami a odhazovaným bordelem…

Autor: LaRy