Pěstujte užitečné rostliny. Odpudí mšice či klíšťata a přilákají opylovače

Vaše zahrádka je domácí ráj, i kdyby to měl být jen balkon či terasa. Osázejte ji rostlinami, které ji nejen zkrášlí, ale zároveň ochrání proti nepřátelům. Naši předkové moc dobře věděli, že není kytka jako kytka a využívali proto zeleň nejen k okrase, ale také k praktickým účelům.

Tušili jste třeba, že muškáty a afrikány v oknech fungovaly jako přírodní repelent? Jejich silná vůně odháněla od příbytků všechny mouchy a komáry. 

Stejným způsobem naše babičky a dědové přistupovali také k zahrádce. Osázeli ji „chytrými rostlinami“, které zahradu chránily před škůdci a zároveň do ní lákaly i opylovače a další užitečný hmyz. Zkuste podobný přístup i vy. Máme pro vás tipy na květiny, které z vaší „zelené oázy“ vykouzlí příjemné a úrodné místo. A které to jsou?

Petúnie
Petúnie je krásná květina, které se nejlépe daří v truhlících, nádobách, dá se však vysadit také do volné půdy. Jen byste měli vědět, že nemá ráda silný vítr a vydatnou dešťovou sprchu, proto jí najděte na zahradě klidný a slunný koutek. Rostlinka je odolná vůči suchu. Jestliže to se zálivkou přeženete, mohou se na substrátu vytvořit houby, a to je pak pro petúnii konec. 

Petúnie

Co umí? Odpuzuje mšice, housenku rohovitou (vyskytuje se často na rajčatech), chřestovníčka obecného (napadá zejména úrodu chřestu).

Máta peprná
Pravda, máta není zrovna dvakrát velká krasavice. Na první pohled vypadá jako plevel, ale zdání klame. Její střapaté lístky jsou měkké a nádherně voní. Rostlince se daří ve vlhčí půdě, vyžaduje minimální péči a je schopná přežít i ve stínu. Proto je ideální volbou pro lenochy. 

Máta peprná

Co umí? Její specifická a velmi výrazná vůně odrazuje mravence, komáry, slimáky, hlemýždě a myši. 

Měsíček lékařský 
Těžko byste hledali optimističtější rostlinku. Měsíček se svými žlutými a oranžovými květy vybízí k úsměvu, radosti a pohodě. Miluje slunce a dobře vyživenou a odvodněnou půdu. Jeho zvláštností je, že přitahuje „dobrý hmyz“, jako jsou třeba pestřenky, lidově zvané „vosičky“, které pomáhají regulovat výskyt mšic. 

Měsíček lékařský

Co umí? Udrží v bezpečné vzdálenosti škůdce, podobně jako petúnie odhání například housenku rohovitou nebo chřestovníčka obecného.

Levandule
Když si ji zamilujete, není co řešit. Levandule má drobné fialové květy a krásnou pronikavou vůni, kterou milují zejména ženy. Je sedativní, uklidňující, čistá. Přesto nepodléhejte dojmu, že tato bylinka je nějaká „chudá příbuzná“, co se spokojí s málem. Právě naopak. Levandule potřebuje mít prostor, proto ji vysaďte buď do prostorné mísy, nebo někam, kde je hezky slunečno. Snese však i horší půdu. 

Levandule

Co umí? Dá stopku všem mouchám, můrám a blechám.

Bazalka
Bez téhle zelené aromatické krasavice neuděláte třeba pravý italský salát caprese. A nejen to, její vůně a chuť k letním pokrmům zkrátka patří. Bazalku můžete pěstovat v květináčích nebo ji normálně vysadit venku na záhonu. Miluje dobře zavlaženou půdu. 

Bazalka

Co umí? Její vůně dá do latě mouchy a komáry. Proto ji vysaďte poblíž míst, kde se nejvíce zdržujete, například kolem pergoly.

Chryzantéma
Chryzantéma je „držák“ a hned tak něco ji nepoloží. Možná právě proto je považována za oblíbenou hřbitovní květinu. Tím se nenechte odradit, je totiž velmi dekorativní. Má bohaté barevné květy a dorůstá výšky 15 až 50 centimetrů. Jestli váháte, kam ji zasadit, doporučujeme vám teplé stanoviště s rovnoměrně vlhkou půdou. 

Chryzantéma

Co umí? Pokud ji zasadíte do své zahrádky, měli byste mít pokoj od mravenců, klíšťat, vší, roztočů, pavouků a rybenek.

Rostliny přitahující opylovače

Kytičky, které přitáhnou do zahrady užitečný hmyz, ve finále zlepší i vaši úrodu.

Luštěnice
Má krásné růžové květy, miluje slunce a suchou písčitou půdu. Nádherně voní a nepotřebuje mít žádnou zvláštní péči. 

Co umí? Její krásné aroma přitahuje spoustu opylovačů, zejména včely, vosy, motýly a kolibříky. 

Luštěnice

Řebříček
Na zahradě mezi ostatními rostlinkami může vypadat trochu jako Popelka. Je totiž něžný, ale nepatří mezi prvoplánové krasavce. Pokud ho zasadíte do horší půdy, nevyroste vám příliš do výšky. 

Co umí? Jeho bílé květy představují lákadlo pro včely a motýly. 

Řebříček

Zimolez 
Květy zimolezu hrají barvami, od žluté až po červenou. Protože jde o popínavku, potřebuje mít nějakou oporu, po které by se mohla plazit, například mříže nebo plot. 

Co umí? Opojná vůně zimolezu láká kolibříky.

Zimolez

Autor: Andrea Votrubová, časopis Tina