Praha — jedine město v republice

Praha. Furt na ňu musim myslet. Jedine, nadherne město v republice. Řikalo se matka měst, ale to se ma na mysli v ramci Evropy a světa, bo neni jineho města nad Prahu a neni ušlechtilejšich obyvatel než su Pražani.

Nahoře na hradě bydli osaměly stařešina, kereho Pražani nemaju radi, bo si ho zvolil venkov. Když si ho ale zvolil venkov, čemu neodjede na venkov a zabira tolik prostoru sam ve velkem baraku, zatimco ušlechtili Pražani nemaju kde bydlet? 

Myslim na Prahu vždy, když vyjižďam z venkova, třeba ze stanice Brno. Už tam na mě Pražani mysli! Vitaju mě krasnyma obrazkama svojeho města a zvou mě na levne a prazdne centrum teho jedineho města.

753416_article_photo_gfofnby_900x.jpeg

Mysli na moje dobro, když mi zlevnili pivo na Staroměstskem naměsti ze stoosumdesati na padesat. Furt je to sice dva razy vic, než platim tady na venkově v Ostravě, ale za ty prachy… 

Navic je Praha opravdu nadherna. Bo byla bez Pražanu. A Praha bez Pražanu je opravdu krasna. Ne, nechcu uražat Pražaky. Ti su v pohodě a moji Pražaci mi rozuměju. Mam na mysli Pražany, to je ta sebranka, keru jim tam posilame od nas, když se chceme zbavit nejruznějšich nekňubu a jinych polityckych šašku, jako byli Sobotka, nebo dneska Hřib. Ale nemyslete se, nejenom z Moravy a Slezska, Praha jako magnet přitahuje šašky a hňupy aji z Čech a Slovenska. Děje se tak ale v každem hlavnim městě, Pražaci za to nemožu.

Třeba ten chlapec z Českych Budějic, dočasně umistěny jako Pražan, kery před třema dňama cely rozvrkočeny napsal na Twiter: 

„Aktualizovali jsme pravidla pro zaměstnance na horkých pracovištích. Kromě toho, že se mohou pohybovat bez roušek, protože práce při vysokých teplotách je s rouškou obtížná, jsme nyní zrušili i dvoumetrové odstupy. Navíc je třeba pracoviště odvětrávat.“

To je hňup, co? On si snad mysli, že huťař z enhačka nebo pekařka Liba z Ludgeřovic maju Twiter a že vubec ty jeho zpivanky kdosik poslucha…

Proto byla Praha fakt krasna, bez tych Pražanu…

753416_article_photo_praha-bez-prazanu-u-stareho-bufeta-koruna_900x.jpeg
Praha bez Pražanu, u stareho bufeta Koruna

Ale aji tak je mam rad, aji ty Pražany. Vždyť kdybyzme neměli Prahu, kaj byzme ty nejhorši z nas odkladali? Jak řikal stary Moravak z Hodslavic Franz Palatzky — kdybyzme Prahu neměli, tak byzme si ju museli vymyslet.

A tak pokažde, když se z našeho jedineho města vracam zpatky na venkov do Olomouca, Brna nebo Vostravy, z lasku hledim na plagaty na pražskem hlavnim banhofu, bo aji tam na nas Pražani mysli a lepi nam tam krasne obrazky, abyzme se těšili a trefili zpatky dodom na venkov…

753416_article_photo_jwnsjv0_900x.jpeg

Ladislav Větvička, autor přiloženych fotek a dopisovatel Mlade Fronty Fčil z venkova

Píše Větva na ladikvetvicka.cz