Testy v autoškolách se mají změnit. Žáky mají lépe připravit na reálnou situaci na silnicích

Zkoušení nových řidičů v autoškolách se má v příštím roce začít měnit. Odborníci chtějí i v teoretické části testů víc reálných situací, se kterými se můžou lidé na silnicích setkat. Klasické otázky by tak postupně mohly být nahrazeny animacemi. 

Současné otázky, které jsou doprovázené jednoduchou kresbou, totiž podle odborníků neodráží dostatečně realitu. V té musí řidič zvládat několik věcí najednou, navíc ve stále hustším provozu.

„Všechny křižovatky, které tady máme, jsou absolutně statické. Jsou vždycky pouze z jednoho pohledu,“ uvádí místopředseda Asociace autoškol ČR Aleš Horčička k současné podobě otázek. Postupně se tak v testech mají objevit animované situace.   

Také předseda správní rady Asociace autoškol Ondřej Horázný v listopadové Devadesátce ČT24 kritizoval teoretickou část: „Co se týká zkoušky, tak teoretická ustrnula před třiceti padesáti lety. Chceme tam dostat videa, animace a předvídání rizik tak, aby žadatel, který se bude připravovat, se nemohl vrátit (v testu) kvůli tomu, že odpověděl špatně.“

Podle některých názorů musí být navíc variant dostatečné množství, aby se žáci nemohli jen naučit formou otázka–odpověď, ale aby se připravili na jízdu v reálném provozu. 

„Předpokládáme, že nově by tyto otázky mohly být použity v praxi během příštího roku,“ nastínila mluvčí ministerstva dopravy Lenka Rezková. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *