Na horách je nejméně sněhu za 20 let. Pro Česko to bude velký problém

Nejnižší zásoby vody ve sněhu za posledních 20 let. Český hydrometeorologický úřad v úterý zveřejnil graf zásob vody ve sněhu. Pokud se zásoby nezvětší, nevěstí to pro Českou republiku nic dobrého.

Lednový průměr zásob vody ve sněhu od roku 2000 je podle ČHMÚ 2,1 miliardy metrů krychlových, ovšem stav k letošnímu lednu je necelých 0,2 miliardy kubíků. Nejvíce sněhu odborníci naměřili na Labské boudě v Krkonoších, kde je 72 centimetrů. Loni ve stejnou dobu tam bylo 215 centimetrů.

„Odhad celkového množství vody ve sněhové pokrývce na českém území k letošnímu 13. lednu činí cca 118 milionů metrů krychlových, což odpovídá výšce vodního sloupce v průměru asi 1,5 milimetru, tedy 1,5 litru na jeden metr čtvereční, na celém území České republiky. Pro představu, 118 milionů metrů krychlových odpovídá pouze jedné šestině maximálního objemu vodní nádrže Orlík,“ přiblížili meteorologové. Největší zásoby byly v lednu 2006, kdy dosáhly 5,1 miliardy kubíků.

„Sníh se aktuálně v nejnižších polohách nevyskytuje, ve středních polohách do 600 metrů nad mořem jen velmi sporadicky a významnější objem vody ve sněhu lze brát v potaz od zhruba 900 až 1000 metrů nad mořem,“ uvedli meteorologové.

Pokud by se současný stav nezměnil, bez dalších zásob vody ve sněhu bude Českou republiku čekat velký problém. „Samozřejmě voda, která bude chybět, nedoplní stav do podzemí, odtokově budou řeky již na jaře podprůměrné a navíc v době počátku vegetační aktivity dojde k odčerpání půdní vláhy rostlinami. Deficit vody v podzemí se od roku 2014 každým rokem prohlubuje,“ uvedl ČHMÚ.

Předpovědi na nejbližší období zatím velké změny nenasvědčují. „Zásoby vody ve sněhové pokrývce se ve vyšších polohách v průběhu týdne nebudou příliš měnit, vzhledem k inverznímu rázu počasí předpokládáme do pátku pozvolné odtávání sněhové pokrývky. Během soboty a neděle očekáváme ochlazení spojené se srážkami, které budou od středních poloh sněhové,“ zní předpověď.

TNBiz.cz – Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.