První naděje proti koronaviru. V Thajsku zabral lék na AIDS

Pětici Čechů, kteří požádali o evakuaci z epicentra epidemie koronaviru, se včera podařilo dostat s pomocí Francie z Číny. Po návratu do Česka je ale čeká dvoutýdenní izolace pod kontrolou lékařů.

První naděje. Thajské ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že směsí dvou antivirotik, které se normálně používají při léčbě pacientů s AIDS, se podařilo vyléčit čínského pacienta s koronavirem. „Pacient byl ve vážném stavu,“ uvedl Kriangsak Attipornwanich, lékař ve státní nemocnici Rajavithi. Podle něj se podařilo pacienta nejen zbavit zdravotních potíží, ale také dostat koronavirus z jeho těla ven. „Nyní po prodělané léčbě jsou výsledky testů na přítomnost viru negativní,“ citovala lékaře ve své zprávě agentura Bloomberg.

Podobně postupují i čínští lékaři, kteří také nemocným nasazují různé kombinace léků na AIDS, případně se snaží tlumit následky nemoci, která postihuje především dýchací systém.

Částečně povzbudivou zprávou je, že v porovnání s předchozími epidemiemi, jako byly SARS, prasečí chřipka, MERS nebo ebola, je úmrtnost na koronavirus zatím výrazně menší. Zatím je počet úmrtí 2,2 pacienta na sto nakažených, zatímco u SARS to v letech 2002 až 2003 bylo téměř deset procent, u MERS pak dokonce 34,5 procenta a u eboly téměř čtyřicet procent.

Čechy čeká izolace

U současného koronaviru je tu však jeden závažný problém, a tím je nemožnost přenašeče viru, u kterého ještě nepropukla nemoc, nějak jednoduše odhalit.

Jediným způsobem, jak toto riziko odstranit, je proto dvoutýdenní karanténa pro lidi, kteří přilétají z epicenter šíření koronaviru z Číny. Tato karanténa se proto bude týkat i pětice Čechů, které se včera podařilo evakuovat letadlem vyslaným Francií ze středočínského Wu-chanu. Po přestupu a převezení do Prahy vládním speciálem je i tady v Česku čeká dvoutýdenní izolace ve zdravotnickém zařízení.

Až po ní, pokud se prokáže, že nejsou nakažení, budou moci domů.

Autor: Luboš Palata