5 nezdravých stravovacích návyků a jak je změnit

Dali jste si předsevzetí a začali s novými, zdravými, stravovacími návyky? Pokud ano, co se nejdříve pokusit o změnu těch nezdravých? Nabízím 5 nejčastějších špatných stravovacích návyků a možné řešení, jak je změnit.

Nekontrolované příjídání

Problém:
Nekontrolované přejídání byl i můj problém. Nepřejídal jsem se vždycky, prostě jsem si v průběhu času tento zlozvyk vybudoval. Po návratu z práce jsem  hladový, vrazil mraženou pizzu do trouby, po upečení na ní hodil hromadu kečupu (kečup jsem konzumoval snad úplně ke všemu). K tomu skleničku, no spíš půl litr koly, jako dezert jsem do sebe hodil zmrzlinu a rázem byl můj kalorický příjem tak o 3000 kcal vyšší. No a tak jsem se stravoval skoro denně.

Řešení:
Po určité sebereflexi jsem zjistil, že se přejídám hlavně doma. V práci, nebo venku mezi přáteli k přejídání nedocházelo. Rozhodl jsem se, že pokud si budu chtít dát nezdravé jídlo, nebude to doma. Přestal jsem tyto potraviny úplně kupovat. Pokud na něco podobného dostanu chuť, musím si to dojít koupit. K čemuž nakonec nikdy nedošlo. Doma jsem jedl co bylo – tedy zdravé jídlo, které jsem nakoupil. Jeho příprava netrvala nikdy déle, než pizza z trouby. Začal jsem objevovat nové možnosti, hrát si s jídlem a vařit.  Změna mi navíc pomohla získat určitou kontrolu nad velikostmi porcí.

Používání umělých sladidel

Problém:
Máte chuť na sladké. Protože umělé sladilo obsahuje nula kalorií začnete ho používat všude. Přidáváte ho do pečení, kávy a čaje, marmelád, pečiva, prostě všude. Nahrazujete tak jen špatné ještě horším ve jménu 0 kalorií.

Řešení:
Umělá sladidla nemají místo ve zdravém životním stylu. Co nejdříve je odstraňte ze svého jídelníčku a pokud se bez slazení neobejdete, zkuste v minimální míře a pokud možno jen dopoledne med, palmový cukr nebo javorový sirup. Zajímavým zdravým sladidlem je odvar ze Stévie. Pokud vám voda přijde bez chuti, zkuste do ní vymačkat citron, limetku, trochu pomeranče nebo přidejte plátek okurky. Uvědomte si, že pokud je na produktu v obchodě napsáno “snížený obsah cukru” znamená to, že byl nahrazen umělým sladidlem. V obchodech bedlivě studujte etikety, než něco koupíte.

Jídlo pod sociálním tlakem

Problém:
Ano, dělal jsem to taky a jsem si jistý, že tak či onak každý z nás. Vyrazíte si někam s přáteli nebo rodinou a jste rozhodnuti jíst zdravě. Všichni si dají něco nezdravého a vy už váháte. Mám si dát salát nebo raději ne? Budou se ptát. Řekněme že vydržíte a dáte si něco zdravéhé. Okolí vás začne kritizovat, vyptávat se, nebo si z vás dělají nakonec srandu. Cítíte se špatně a provinile a dáte si něco nezdravého. V budoucnosti se pak snažíte podobným situacím vyvarovat.

Řešení:
Pochopte odkud se ve skutečnosti bere kritika a posmívání. Oni se cítí špatně, že si dávají špatné jídlo, jenže jich je víc a rázem se cítí v přesile. Neuvědomují si to, mozek naprosto logicky odůvodní, proč jsou “lepší” než vy, proč si teď zrovna dát nezdravé jídlo. Chtějí být zdraví a šťastní, ale ne na úkor svých pocitů. Dělejte rozhodnutí, která jsou pro vás nejlepší, protože s následky musíte žít vy, ne vaše okolí. Když jdete na párty najezte se předtím doma, nebo pokud na akci lidé něco uvaří a přinesou, uvařte něco zdravého a podělte se o své jídlo s ostatními. Jděte příkladem a postupem času, jak se začnou vaše tělesné proporce měnit se vás začne okolí vyptávat jak jste to dokázali.

Bojíte se hladovění

Problém:
Společnost na nás vyvíjí tlak a všichni chceme vypadat dobře. Největší tlak je vyvíjen na ženy, ale nebojte se i muže tento problém trápí. Všude v časopisech a televizi koukáme na hubené a fit postavy, které se hlavně v reklamách ládují nezdravým jídlem. Máte pocit, že je potřeba udělat nějakou změnu ve svém životě a zhubnout. Hubnutí máte ale spojené s negativními pocity, hladem, strádáním a utrpením.

Řešení:
Uvědomte si, že hubnutí vyžaduje čas a nejedná se o 12 týdenní dietu. Hubnutí je jen vedlejším efektem zdravého životního stylu. Než zhubnete, bude to nějakou dobu trvat. Čím méně budete hladovět, tím bude hubnutí úspěšnější. Zbavit se 0,5% tuku za týden je reálné úplně pro každého. Stačí zajistit abyste dodávali tělu dostatek živin, které potřebuje a nebudete trpět hlady. Pokud se cítíte pod tlakem okolí, přestaňte koukat na televizi a kupovat módní časopisy. Zjistíte, že jak bez televize tak časopisů se dá jednoduše žít. Navíc získáte spousty volného času, který je možné věnovat něčemu užitečnějšímu. Já kupříkladu píšu FitPlan 🙂

Jídlo a emoce

Problém:
Jste ve stresu, depresi, nebo zažíváte úzkost a jediná věc po které se budete cítit líp je nějaké nezdravé jídlo, pokud možno s vysokým obsahem cukru. Smlsnete si na své vybrané dobrotě a to nastartuje v těle řetězec chemických reakcí díky kterým se cítíte lépe a šťastnější. Zbavili jste se dočasně své bolesti.

Jeden myslel na “5 nezdravých stravovacích návyků a jak je změnit

Komentáře nejsou povoleny.