ČR jedná s Japonskem o dodávce léku favipiravir

Praha – Ministerstvo zdravotnictví ČR jedná s Japonskem o dodávkách tamního léku na chřipku favipiravir, který má být jednou z možností, jak léčit COVID-19. Informoval o tom na webu Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Stejně jako u ostatních potenciálních léků na nemoc šířenou novým typem koronaviru je tento přípravek experimentální a teprve se hodnotí jeho bezpečnost a účinnost, nelze tak předpokládat, že nějaký z testovaných léků bude ihned ve větším množství distribuovaný populaci. Podle přehledu zveřejněného SÚKL se kromě nového remdesiviru testují také léky, které se jindy používají proti malárii, HIV nebo ebole.

„Jsou obvykle určeny k léčbě jiných onemocnění, a proto jakékoliv použití v neindikovaných situacích musí být velmi pečlivě zvažováno,“ uvedla v tiskové zprávě mluvčí SÚKL Barbora Peterová. Klinických hodnocení, tedy finálních procesů testování možných léků nad COVID-19, firmy zahájily přes 500.

Světová zdravotnická organizace (WHO) zaštiťuje čtyři možnosti léčby jako globální klinické hodnocení s názvem Solidarity. Kromě remdesiviru, amerického léku vyvíjeného původně proti ebole, látky chlorochin nebo hydroxychlorochin, lopinavir či ritonavir, případně v kombinaci s interferonem beta.

Látky chlorochin a hydroxychlorochin se používaly původně k léčbě malárie, v současnosti ale také pro pacienty s autoimunitními chorobami – revmatoidní artritidou nebo systémovým lupusem. Chlorochin podle SÚKL není v žádném v Česku registrovaném léku, hydroxychlorochin obsahuje lék Plaquenil, jehož předepisování ministerstvo zdravotnictví omezilo. Lék může mít závažné vedlejší účinky, například pokles hladiny cukru v krvi nebo interagovat s léky na srdce či cukrovku.

Účinky na COVID-19 se testují i u různých typů antivirotik. Kromě remdesiviru se zkoumají také různé léky na HIV, například v EU registrované účinné látky lopinavir, ritonavir, darunavir, cobicistat a atazanavir.

I v Česku je registrovaný lék ribavirin, který se spolu s dalšími přípravky používá k léčbě chronické žloutenky typu C. Na COVID-19 se testuje v kombinaci s jinými léky.

Zkouší se také léky na chřipku či jejich kombinace s antivirotiky. V Japonsku je registrovaný favipiravir, který podle prvotních studií funguje spíše v počáteční fázi nemoci. „Ministerstvo zdravotnictví ČR společně se SÚKL jsou nyní ve fázi vyjednávání s Japonskem k zajištění dodávek tohoto léčiva,“ uvedl SÚKL. Účinkovat v kombinaci s dalšími antivirotiky by mohl také lék umifenovir, který je používaný na chřipku v Rusku a Číně, a balovaxir, kterým léčí chřipku v USA.

Testuje se také vliv takzvaných biologických léčiv. Například účinná látka tocilizumab je registrovaná pro léčbu revmatoidní artritidy a také u pacientů se život ohrožujícím syndromem z uvolnění cytokinů. Možným předpokládaným účinkem léku je zmírnění zánětlivé reakce v plicích.

Protivirovou odpověď organismu mohou stimulovat také interferony, které byly v kombinaci s antivirotiky používané také při nemoci MERS. Zdravotníci v Číně testovali také krevní plazmu lidí, kteří nemoc COVID-19 prodělali, podobně to fungovalo u lidí s ebolou. Možnost SÚKL a ministerstvo diskutují i v Česku, limitem bude množství dárců. Ve fázi klinického hodnocení jsou také dvě vakcíny, jedna v USA a jedna v Číně, dalších 48 je v ranějších fázích vývoje.

Zdroj:ČTK