Premiér Babiš – EU nedává ani o korunu víc, než na kolik měly státy nárok před pandemií

Český premiér Andrej Babiš na svém účtu na Twitteru upozornil na to, že Evropská unie neposkytla žádné peníze navíc na boj s koronavirem, jak se někteří chybně domnívají. Čím toto své tvrzení vysvětlil?

Andrej Babiš se rozhodl reagovat na zprávu, která se objevila v minulém týdnu v některých médiích, a sice, že Česká republika získá z unijního rozpočtu dodatečnou více než jednu miliardu eur na řešení důsledků koronavirové krize z nově založeného nouzového investičního fondu EU. Není tomu ale úplně tak.

„Chci upozornit, že na boj s COVID-19 nedává EU ani o korunu víc, než na kolik měly stát nárok už před pandemií. Schválených 30 mld. Kč, kvůli kterým média oslavují evropské instituce, nejsou peníze navíc. Jsou dávno naše,“ napsal Babiš ve svém tweetu.

Premiér tak potvrdil, že tyto informace z médií nejsou přesné. Řeč totiž není o nových peněžních prostředcích, nýbrž o příležitost ponechat si nevyužité předfinancování v rámci kohezních fondů za účelem zlepšení cash-flow. Znamená to tedy, že by České republice v letošním roce mohlo být bez nutnosti vyúčtování poskytnuto cca 300 mil. eur, tedy přibližně 8,1 mld. Kč. Celkové přidělené prostředky kohezním fondům se však nemění.

O celé věci se pak Babiš vyjadřuje ještě v komentářích: „České republice bude už letos poskytnuto zhruba 300 mio eur (asi 8,1 mld. Kč), které bychom jinak dostali až při zúčtování při uzavření programů za několik let. Je to skvělá zpráva, ale není pravda, že dostáváme cokoliv navíc. (…) Uvolnění pravidel využijeme např. pro převody v rámci OP PIK ve výši cca 10 mld. Kč, kdy budeme moci skrze @CMZRB_Praha poskytnout úvěry podnikatelům na provozní náklady.“

Dodal ještě, že Česko spolu s dalšími zeměmi Komisi žádalo o mnohem širší změny v pravidlech čerpání, což ale zatím nevyslyšela „Dnes o tom znovu jednají ministři pro kohezní politiku,“ podotkl.

Kromě toho předseda vlády u svého příspěvku připojil i odkaz na stránky Ministerstva financí ČR, kde je celá věc dopodrobna rozepsána.

Zdroj: Sputnik