6 hodin hasili požár lesa v Zátoru, pomáhal i vrtulník

FOTO: HZS MSK

FOTO: HZS MSK

FOTO: HZS MSK

FOTO: HZS MSK

Hořet začalo v neděli o půl druhé. Do lokality Radimský kopec v zátorské části Loučky okamžitě vyrazily desítky hasičů. Požár byl tak velkého rozsahu, že museli na pomoc povolat i policejní vrtulník. „S hasiči vydatně spolupracoval s celkem 16 shozy vody z podvěsného bambivaku o objemu 1500 litrů, celkem tedy 24 tisíc litrů vody,“ uvedl mluvčí hasičů Petr Kůdela.

FOTO: HZS MSK

Po těžbě kůrovcového dřeva zde hořely na šesti hektarech zbylé vzrostlé stromy a vedle toho i výsadba mladých listnáčů. Operační středisko poslalo ma místo 11 hasičských jednotek. „Vyjely sem tři jednotky HZS MSK – ze stanic Krnov, Bruntál a Rýmařov, společně s nimi osm jednotek dobrovolných hasičů – Zátor, Krnov, Město Albrechtice, Vrbno pod Pradědem, Jindřichov, Světlá Hora,Horní Benešov a z Opavska Brumovice,“ potvrdil Kůdela.

FOTO: HZS MSK

Hasiči dostali oheň pod kontrolu za tři hodiny, další téměř tři hodiny jim zabralo pečlivé dohašování. Na kontrolu požářiště zůstaly na místě do pondělního rána ještě dvě jednotky dobrovolných hasičů. Škoda byla předběžně odhadnuta na půl milionu korun a jeho příčina je v šetření.

FOTO: HZS MSK

Hasiči se o víkendu téměř nezastavili. Bojovali hlavně s velkými požáry rodinných domů. V noci z pátku na sobotu přišla rodina z Vratimova o střechu nad hlavou po požáru, který vznikl od krbu. V sobotu večer způsobil pětimilionovou škodu požár velkého a členitého trojpodlažního rodinného domu ve Slezské Ostravě. V Trojanovicích zase v tu dobu hořely dílny a sklady bývalého kravína. V neděli ráno pak museli hasiči do Petřvaldu na Novojičínsku k dalšímu požáru rodinného domu. Škody jsou mnohamilionové, naštěstí se během všech událostí nikomu nic nestalo.

Zdroj: Polar.cz