Arboretum v Pasece otevírá své krásy návštěvníkům

S uvolňováním koronavirových opatření otevírá své brány pro návštěvníky také známé arboretum v Pasece u Sovince. Prostorné arboretum, které vzniklo původně ze staré skládky se již léta stává cílem nejen zahrádkářů, ale i těch, kteří se chtějí jen projít a relaxovat.

arní počasí umožnilo arboretu v Pasece rozkvést v plné kráse a všech barvách.

„Ty kobercovky u nás kvetou maximálním způsobem, ještě teď kvete spousta cibulovin dalších, které jsou typické pro jaro, takže je to úžasná podívaná a hlavně ta psychická pohoda,“ říká autor arboreta a zahradník Radim Slabý.

Nejkrásněji kvetoucí jsou v tuto dobu především temně modré hořce i zajímavé keře. Jedním z nich je například citronečník.

„Teď je v plném květu, což je nádhery, i voní pěkně a drobné citronky jsou už na ní taky vidět. Dokonce se nám podařilo tady vypěstit odrůdu, která má větší ty citronky, je tam méně pecek a dokonce té šťávy je taky hodně,“ popisuje Radim Slabý.

Jako vždy i letos čekají na návštěvníky novinky a unikáty. Takovým je třeba Himalásjká lilie.

„Dorůstá v době květu i do tří metrů a my i v tomto klimatu se snažíme ji udržet a dokonce ji dovést ke květuschopnému stavu a je to tím, že jsme vytvořili pro ni speciélní lože na fólii, kterou jsme vyplnili rašelinovým materiálem a samozřejmě tam v době sucha připouštíme vodu, takže ta rostlina dostává vodu i podle toho, jak to má v domovině a snad se nám podaří letos ji donutit ke kvetení. Bude to unikát,“ dodává arboretář.

Návštěvníci si tady mohou rostlinky nejen prohlížet, ale ty oblíbené si následně i zakoupit a pěstovat doma. Stejně jako široký sortiment bylinek.

Anketa, návštěvníci arboreta: „Bylinky máme samozřejmě vidíte, že i tady máme ostříhané saturejky, vedle toho rostou tymiány, dobromysle, máme tady takovou zahradu, kde potkáte téměř cokoli.“

„No tady toto je nějaká popelka. Na skalku ne, toužím po tom, líbí se mi to takže někde to doma dám.“

Já mám dneska volný den, tak jsem vyrazila na výlet. Určitě si něco koupím.

Chcete-li tedy spojit příjemné s užitečným, můžete již od 28. dubna do arboreta vyrazit. Otevřeno mají vždy od úterka od 9 do 18 hodin.