Japonsko varuje ostatní země: Po předčasném zrušení omezení přišla druhá a horší vlna epidemie

Japonsko lituje předčasného uvolnění speciálních opatření. Kvůli nátlaku podnikatelů zrušili stav nouze, a to se jim pořádně vymstilo. Ostrov Hokkaidó zasáhla druhá vlna epidemie, a to mnohem horší než ta první. Ostrov tedy musel opět zavést přísná opatření. Japonský ostrov by mohl být varováním pro ostatní země, které mají v plánu brzy ukončit nouzový stav.

Výstražným příkladem pro svět se stal japonský ostrov Hokkaidó, kde se vláda rozhodla ukončit předčasně nouzový stav. Hned po zrušení omezení zasáhla ostrov druhá vlna epidemie, která je mnohem vážnější než ta první. Ostrov na koronavirovou epidemii zprvu zareagoval velmi pohotově a nouzový stav byl místním guvernérem Naomichim Suzukim vyhlášen už koncem února. Jenže ze strany podnikatelů byl na vládu vyvíjen ohromný tlak, a tak se stav nouze zrušil již 18. března. Rozhodnutí bylo unáhlené a ostrov okamžitě zasáhla další vlna koronaviru. Guvernér tedy 26 dní od uvolnění opatření opět vyhlásil stav nouze.

„Teď mě to mrzí. Neměli jsme ukončovat první nouzový stav,“ řekl pro deník TIME lékař Kiyoshi Nagase, který pomáhá vládě se záležitostmi epidemie. Odborníci také míní, že nouzový stav byl zrušen příliš brzy. Lidé se totiž ihned po uvolnění opatření nahrnuli do ulic, aby oslavili svobodu. To je ale zřejmě důvodem, proč zemi zasáhla další vlna koronavirové epidemie.

 Autor Michaela Vlčková

Zdroj: https://www.extra.cz/