USA: Miliony Američanů poprvé kupujících zbraně vyděšeně zjišťují pravdu o zbraňové legislativě

Podobně jako jinde na světě také Američané věnovali značné úsilí přípravě na blížící se koronavirovou krizi. Vedle zásobení potravinami, léky a toaletním papírem jich miliony navštívily také obchody se zbraněmi. V březnu 2020 padl historický rekord prodejů zbraní a střeliva. Podle vyjádření licencovaných obchodníků přitom kupujícími byli z naprosté většiny lidé, kteří doposud žádné zbraně neměli. Ti často k vlastní hrůze zjistili, že zbraňová legislativa není tak benevolentní, jak si doposud mysleli.

COVID19 a rekordní prodeje zbraní

Prodeje zbraní byly v USA výrazně nadprůměrné od prosince 2019 do února 2020. V březnu 2020 ale padl naprostý historický rekord, když federální prověrkou pro koupi zbraně prošlo 3,7 milionu osob. Předchozí rekord 3,3 milionu prověrek proběhl v prosinci 2015 po teroristických útocích v Paříži a San Bernardinu.

Každý Američan, který chce nakoupit v obchodě se zbraněmi (tedy od licencovaného obchodníka), musí projít federální bezpečnostní prověrkou NICS. Systému NICS se podrobně věnuje článek USA: rozšíření databáze NICS pro zbraňové prověrky.

Počet bezpečnostních prověrek NICS představuje pouze indikativní, nikoliv přesnou statistiku. Pokud se někdo rozhodne koupit více zbraní během stejného nákupu, prochází jedinou prověrkou. Naopak v řadě států držitelé povolení ke skrytému nošení zbraně prověrkou při nákupu procházet nemusí. Ve většině USA pak prověrkou také nemusí procházet kupující při soukromých transferech.

Úplně jiný druh rekordu než na jaký jsou prodejci zvyklí

Vysoké prodeje v jiných letech byly typicky spjaty s obavami ze zavedení restrikcí na civilní držení zbraní. Obvyklými kupujícími byli držitelé zbraní, kteří se snažili narychlo pořídit si typy zbraní, u nichž se obávali zavedení zákazu.

Vlna kupujících z letošního února a března se v tomto směru zásadně odlišovala. Zatímco dlouhodobě ozbrojení Američané nakupovali ve velkém střelivo, v případě zbraní šlo z velké části o prvokupce.



Mnoho osob prvně kupujících zbraň zažilo opravdový šok, když zjistili, že se ke zbrani nemohou úplně lehce dostat. Přesvědčení velké části americké společnosti v tomto směru asi nejlépe shrnuje bizarní výrok bývalého prezidenta Obamy, že pro děti v USA je snadnější dostat se ke Glocku než k počítači či knize.

Realita je taková, že zbraňová legislativa se napříč USA velmi liší. Sjednocující prvek představují bezpečnostní prověrky NICS. Při nich musí zájemce vyplnit detailní formulář, načež prodejce zadá informace z formuláře a průkazu totožnosti do databáze. Prodej smí uskutečnit až po schválení ze strany FBI, nebo po třech dnech, pokud FBI transakci nezakáže.

Vedle federálních požadavků má většina států také vlastní legislativu. Řada států má vlastní systém prověrek. Některé státy pro koupi vybraných typů zbraní vyžadují držení zvláštního povolení, jehož vydání například v Illinois trvá 60 dní. Některé státy mají zavedenu povinnou čekací lhůtu mezi koupí a vydáním zbraně. V mnoha státech jsou některé konkrétní typy zbraní zcela zakázány.

Obchodníci se zbraněmi tak v průběhu března museli zájemcům o koupi neustále vysvětlovat, že transakci opravdu nemohou urychlit. Často nešlo o jednoduchou komunikaci, zejména pokud zájemci o koupi strávili větší část dne čekáním v nevídaně dlouhé řadě před obchodem. Když se konečně dostali dovnitř, nemohli si nevšimnout ubývajícího sortimentu.

A najednou zjitili, že opravdu, ale opravdu není snazší koupit si pistoli než knihu.

Kdo nepředvídal, měl smůlu

Řadě prvokupujících nezbylo, než se po splnění všech formalit smířit s čekací lhůtou. Ta například v Kalifornii činí 10 dní. Zatímco čekali, mohli se z médií dozvědět například o hromadném propouštění vězňů nebo omezování činnosti bezpečnostních složek. Na řadě míst došlo k nárůstu závažné trestné činnosti. Například v New Yorku počet vloupání do domů vzrostl o pětinu. Že jde o obzvlášť nebezpečný vývoj v situaci, kdy je většina lidí doma, není potřeba dodávat…

Pro mnohé čekající pak přišel druhý šok. V částech země, např. Kalifornii, zavedení zákazu vycházení vedlo k tomu, že si nově zakoupené zbraně nemohou vyzvednout bezprostředně po konci čekací lhůty. Jinde, např. v New Yorku, ještě tvrdší překvapení představovalo nařízení uzavírající obchody se zbraněmi.

Velká část Američanů se s nástupem COVID19 ocitla v místech, kde se pro ně stalo pořízení zbraně zcela nemožným.



Prodeje střeliva ukazují, že AR-15 se stala národní zbraní

Vedle prodeje zbraní se výrazně zvýšil také prodej střeliva. Jeden z největších online prodejců ammo.com zaznamenal osminásobný nárůst oproti dlouhodobému průměru.

Největší zájem byl přitom o střelivo 9mm Luger a .223 REM. Médii často demonizovaná puška AR-15 tak dnes již v USA představuje opravdu národní zbraň.

Dopad na budoucí americkou legislativu

Lze předpokládat, že z velké části neúspěšní prvokupující nestáli v řadě před obchodem pouze sami za sebe. Zatímco jiný člen domácnosti sháněl potraviny, léky nebo jiné zásoby, na ně vyšlo zajištění nástroje pro případnou obranu.

K milionům jednotlivců, kteří v průběhu února a března zažili srážku s realitou, je tedy potřeba připočítat další miliony, které na ně spoléhaly.

Naprosté většině z nich zbraně, které se jim nepodařilo donést domů, nebudou chybět. Prakticky všichni ale zažijí třetí šok, když budou v následujících měsících číst zprávy o desetitisících osobkteré takové štěstí neměly. Uvědomí si, že stejně tak ony články mohly pojednávat o nich.

A prupovídky, že je lehčí koupit pistoli než knihu, u nich v budoucnu jistě na úrodnou půdu nepadnou.

Zdroje: FBI-NICSammo.comVice.comTTAGTTAGCollion Noir

Převzato: Zbrojnice.com