Utlumená Evropa. Spotřeba energie klesla až o 23 procent

Británie, Francie či Itálie vykazují prudký pokles spotřeby elektřiny. Česko je na tom trochu lépe.

Data statistických úřadů mají jednu slabinu – přicházejí příliš pozdě. Například informaci o vývoji průmyslové výroby se dozvídáme až pět týdnů po skončení daného měsíce, změnu HDP až 45 dní po skončení kvartálu. Rychlejší reakci na aktuální dění nabízejí data energetiků o vývoji spotřeby elektrické energie. Výsledky z posledních týdnů ukazují na nebývalý propad ekonomické aktivity po celé Evropě.

Česká republika má ještě relativní „štěstí“ v tom, že propad u nás nepatří mezi nejhorší na kontinentě. Podle analýzy firmy Independent Commodity Intelligence Services (ICIS) byl do začátku dubna mírnější a až od 6. dubna se pokles spotřeby pohybuje mezi 12 a 13 procenty. Téměř přesně tak kopírujeme vývoj v Německu, což vzhledem k provázanosti českého a německého průmyslu není překvapením. To samé lze říct o Polsku a Maďarsku; vývoj na Slovensku ICIS nesleduje.

Podobná čísla v pátek zveřejnil také ČEPS, vlastník a provozovatel páteřní přenosové sítě v České republice. Setrvalý pokles spotřeby zaznamenává již od 9. března. Na konci měsíce se v pracovních dnech pohybovalo snížení okolo sedmi procent, v polovině dubna se prohloubilo na 15 procent. Zatížení elektrizační soustavy je tak v pracovních dnech mezi šestou a 20. hodinou nižší o zhruba 1200 megawattů, o víkendech o 700 megawattů.

Pokračování článku zde: https://www.tydenikhrot.cz/clanek/utlumena-evropa-spotreba-energie-klesla-az-o-23-procent