Vláda schválila snížení podpory pro solární elektrárny

Vláda schválila snížení podpory pro solární elektrárny na minimální úroveň v rozpětí stanoveném Evropskou komisí. Vnitřní výnosové procento má činit 6,3 procenta, dosud to bylo 8,4 procenta. Ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO) v pondělí po jednání kabinetu řekl, že dosavadní podpora byla příliš vysoká. Předseda představenstva Solární asociace označil rozhodnutí za nepochopitelné, jedná se podle něj o politickou objednávku.

Havlíček očekává, že změna podpory pro obnovitelné zdroje povede k roční úspoře na podpoře mezi sedmi a deseti miliardami korun. Celkem stát ročně vyplatí na podpoře přes 40 miliard, předloni to bylo 46,1 miliardy. Havlíček předpokládá, že se úspora rozdělí mezi pokles výdajů státního rozpočtu a snížení ceny elektřiny pro spotřebitele.

Vláda rozhodla o změně podpory pro všechny druhy obnovitelných zdrojů energie. U solární energetiky rozhodla o minimální možné podpoře, u ostatních zdrojů se drží mezi minimální a maximální hodnotou stanovenou Evropskou komisí. „Důvodem je, že fotovoltaický boom z roku 2009 a 2010 byl jeden z největších tunelů v České republice. V jednu chvíli se až zdesetinásobily výkupní ceny,“ uvedl Havlíček.

Návratnost pro elektrárny

„Nechápeme, proč ministr Havlíček dnes oznamuje návratnost pro solární elektrárny 6,3 procenta, když ministerstvo, které sám řídí, v pátek na vládu poslalo návrh zákona, který obsahuje návratnost 8,4 procenta. Jedná se podle nás o politickou objednávku, kterou chce vláda zničit tisíce podnikatelů a domácností a která ohrozí bankovní sektor vzhledem k tomu, že provozovatelé solárních elektráren ještě splácejí desítky miliard úvěrů,“ řekl v pondělí novinářům předseda představenstva Solární asociace Jan Krčmář.

Podle Havlíčka je podpora solárních elektráren neúměrně vysoká k tomu, nakolik se podílejí na výrobě elektřiny. Podpora pro fotovoltaické elektrárny ročně činí 29,2 miliardy korun, ale na celkové výrobě elektřiny se podílejí ze dvou procent. Ministr to srovnal s výrobou elektřiny z biomasy, kterou stát ročně podporuje čtyřmi miliardami korun, ale na výrobě elektřiny se podílí ze 4,6 procenta.

U vodních, větrných a geotermálních elektráren stanovila vláda vnitřní výnosové procento sedm procent. Podpora pro výrobu elektřiny z biomasy bude 9,5 procenta, u bioplynu 10,6 procenta. U všech obnovitelných zdrojů bude vláda podporu vyplácet formou zeleného bonusu, kdy bude stát dorovnávat rozdíl mezi tržní a výkupní cenou elektřiny.

Diskriminace zdrojů

Krčmář však oponuje, že s rozdílnou hodnotou návratnosti pro různé zdroje měla problém nejen Legislativní rada vlády, ale i třeba Svaz průmyslu a dopravy, Hospodářská komora nebo Svaz měst a obcí, podle nichž je diskriminační, že některé zdroje smí vydělávat víc než ostatní. „Současné rozhodnutí tuto diskriminaci ještě prohlubuje. Předseda představenstva Solární asociace označil rozhodnutí za nepochopitelné, jedná se podle něj o politickou objednávku. V pondělí navíc vláda tuto diskriminaci ještě více vyhrotila tím, že solárním elektrárnám jako jedinému zdroji svévolně přiřadila nejnižší možnou hodnotu vnitřního výnosového procenta 6,3 procenta zatímco ostatním zdrojům vždy nejvyšší možnou,“ dodal šéf Solární asociace.

Pokračování článku zde: https://www.irozhlas.cz/ekonomika/vlada-snizi-podporu-pro-solarni-elektrarny_2004271825_ada