Česko si dnes připomíná 75 let od konce druhé světové války

Praha – Česká republika si dnes připomíná 75 let od konce druhé světové války. Stejně jako na dalších místech světa letošní oslavy výrazně ovlivňuje krizová situace kolem pandemie nového koronaviru. Tradiční pietní akty se proto uskuteční v omezené podobě a za přítomnosti nižšího počtu lidí.

Radio Prague International

Představitelé státu si Den vítězství připomenou tradičně u hrobu Neznámého vojína na pražském Vítkově. Místo společné akce ale každý z nich položí u pomníku věnec individuálně. Účast na pietě přislíbili prezident Miloš Zeman, premiér Andrej Babiš (ANO), předsedové dolní a horní komory Parlamentu Radek Vondráček (ANO) a Miloš Vystrčil (ODS) nebo pražský arcibiskup Dominik Duka. Na Vítkov budou přijíždět postupně, aby se na pietním místě nepotkali. Každý z nich u památníku položí věnec a za zvuků signálu Večerka bude držet minutu ticha. Poté ho vystřídá další účastník piety.

Pětasedmdesáté výročí od konce druhé světové války v Humpolci ...

V komorním duchu a bez účasti veřejnosti se budou konat piety i na dalších místech České republiky. Politici či zástupci různých organizací mají v plánu se jít poklonit tehdejším hrdinům i obětem třeba v Praze k památníku na Klárově, k památníku padlých československých letců na náměstí Svobody nebo k pomníku parašutistů v Praze 6. Několik pietních aktů se uskuteční i na pražských Olšanských hřbitovech.

Projevy ústavních činitelů k 75 výročí Pražského povstání a konce ...

Letošní výročí konce druhé světové války ovlivňuje debata spojená s napjatými česko-ruskými vztahy. Ovlivnilo je odstranění sochy sovětského maršála Ivana Koněva nebo zřízení památníku protisovětským vlasovcům, kteří se na konci druhé světové války podíleli na osvobození Prahy.

Pandemie koronaviru ovlivnila oslavy výročí i v jiných evropských zemích. Například Rusko odložilo každoroční vojenskou přehlídku.

Zdroj: ČTK