Fotbal se vrací. Co to znamená pro kluby z Moravy a Slezska?

Vinou koronaviru sportovní život zcela utichl, nyní se ale zase začíná pomalu vracet. Do normálu má sice pořád ještě daleko, současná situace však dává velkou naději k optimismu. A na své si přijdou i fotbaloví fanoušci, už v sobotu 23. května se totiž znovu rozběhne Fortuna liga.

Ligové dění odstartuje dohrávka mezi Teplicemi s Libercem. Poté se znovu rozběhne i Fortuna národní liga, o čemž se rozhodlo na hlasování Ligového grémia. S prodloužením druholigové sezony souhlasilo 15 klubů a proti byl pouze Sokolov, u pokračování Fortuna ligy bylo pro 13 klubů, zatímco Karviná s Opavou a Zlínem se zdržely hlasování.

Fotbal se tak vrací a nabídne ještě spoustu dramatických zápletek, které se budou týkat i klubů z Moravy a Slezska. Ve hře o evropské poháry je ostravský Baník, který ze čtvrtého místa ztrácí na třetí Jablonec jen dva body. Ostravané sice poslední zápas před vynucenou pauzou prohráli a doma nestačili na Mladou Boleslav, přesto se s nimi musí počítat.

V zajímavé pozici je i Slovácko, které završuje elitní šestku tabulky. Tým z Uherského Hradiště letos dokázal porazit Slavii, Plzeň i Spartu a je černým koněm soutěže. „Všichni jsme unavení, máme toho dost, ale než to vypukne, tak zase budeme všichni ve formě. I když nás mrzí, že na stadionu nebudou moct být fanoušci, ale to nemůžeme nijak ovlivnit. Ty zápasy budou v tomto směru trošičku smutné, ale na samotné zápasy se těšíme,“ řekl pro klubový web zkušený záložník Milan Petržela.

Vyhlídky na boj o záchranu

Do hry o poháry může zasáhnout i desátá Olomouc, která na první šestku ztrácí jen pět bodů. Hodně zajímavá situace pak bude ve spodních patrech ligové tabulky, kde se nachází 13. Karviná, 14. Zlín a 15. Opava – tedy tři kluby, které se na úterním grémiu zdržely hlasování. „Dohrání soutěže v daných podmínkách je významným zásahem do našeho rozpočtu, zároveň ale samozřejmě chceme, aby se fotbal hrál a rozhodlo se na hřišti. Ekonomický a zdravotní aspekt je pro nás nezanedbatelný, nicméně jsme nechtěli bránit dohrání soutěže, proto jsme se hlasování zdrželi,“ uvedl na oficiálním webu Opavy ředitel SFC Jaroslav Rovňan. „Situace není černobílá a mrzí nás, že jsme byli postaveni před situaci “buď, anebo”, ale nedá se nic dělat,“ dodal.

Ve specifické situaci se nachází i Karviná. Té vůbec nevyšla podzimní část, jenže slezský klub se zvedl s příchodem kouče Juraje Jarábka, na jaře získal deset bodů a dostal se mimo sestupové vody. O záchranu však karvinští budou muset ještě bojovat. „Mám smíšené pocity. Je super, že začneme konečně zase hrát, ale na druhou stranu se budeme muset obejít bez fanoušků a čekají nás různá nezbytná omezení. Bude to dost zvláštní,“ prohlásil pro klubový web karvinský kapitán Marek Janečka.

Vítkovice hrají o přežití, Zbrojovka a Jihlava o postup

Rozporuplné pocity z restartu sezony musí mít druholigové Vítkovice. Klub z Ostravy totiž bojuje s řadou problémů a v tabulce Fortuna národní ligy navíc okupuje předposlední příčku. Kdyby sezona skončila, byly by Vítkovice zachráněny a mohly by se připravovat na nový ročník, takto je ale čeká pekelný závěr ročníku. Dva zápasy týdně totiž budou pro řadu klubů hodně složitým oříškem. „Z hlediska klubu a budoucnosti by pro nás asi bylo lepší, kdyby se to nedohrálo,“ přiznal kapitán týmu Václav Cverna.

Zbrojovka ve středu v přípravném utkání zdolala Uničov 6:0

Boje v klidném středu tabulky by měly čekat fotbalisty ProstějovaTřince a Líšně, zato ve Zbrojovce a Jihlavě se zase chystají na bitvy o postup do elitní soutěže. „Netajili jsme se tím, že je naším záměrem soutěž dohrát,“ uvedl pro web aktuálně třetího týmu tabulky sportovní manažer klubu Tomáš Požár. O bod před Brnem je Jihlava, která na vedoucí Pardubice ztrácí jen tři body. Ve Vysočině, která je jedním ze žhavých adeptů na postup, si však uvědomují, že před sebou mají ještě kus práce – nejen na hřišti, ale i v zákulisí. „Celosvětově lze očekávat i pokles ceny hráčů na přestupovém trhu, což je pro náš klub, u nějž transfery tvoří důležitou součást příjmové skladby rozpočtu, také nepříznivý fakt,“ prohlásil pro fcvysocina.cz ředitel klubu Jan Staněk.

Autor: pes Zdroj: https://zpravyzmoravy.cz/