Krnovská synagoga se těší na návštěvníky.

Krnovská synagoga byla otevřena v pondělí 11. května 2020 v 10 hodin.

V každou celou hodinu se koná prohlídka s průvodcem. Uvidíte zrekonstruovanou synagogu s možností vystoupat po 124 schodech do jedné ze dvou věží. K vidění je také stálá expozice o židovských průmyslnících a vynálezcích. Expozice je rozšířena o typické židovské klobouky vyrobené novojičínskou firmou TONAK. Navštívit synagogu můžete i v jinou dobu a projít si ji svým vlastním tempem. Loni si ji prohlédlo přes 5 tisíc lidí.
Synagoga byla postavena v roce 1871 stavitelem Ernestem Latzelem na místě, kde byly dříve hradby a město zde končilo. Židovský hřbitov byl založen v roce 1873 a nachází se v Opavské ulici. Náklady na výstavbu krnovského templu dosáhly 26 tisíc zlatých, z toho 500 zlatými přispěl císař František Josef.

Synagoga je připomínkou prosperity místní židovské komunity, v jejíchž řadách bylo mnoho významných krnovských podnikatelů a osobností. Přestala sloužit bohoslužbám v roce 1938, kdy Krnov obsadila německá armáda. Jako jedna z mála synagog v regionu byla uchráněna před zničením v době nacistické okupace – na rozdíl od synagog v HlubčicíchOstravěOpavěOlomouci a Kroměříži, které byly zapáleny a srovnány se zemí. Jeden svitek Tóry zachránil místopředseda krnovské židovské obce Karl Fried. Po válce sloužila budova synagogy jako státní archiv. Po povodni v roce 1997, která poškodila archiválie, a rovněž samotnou stavbu, byla synagoga vyklizena.

Na podzim roku 2003 se však do synagogy začal pomalu navracet duchovní a kulturní život. Začaly se pořádat koncerty se zaměřením na hebrejské písně, vystoupení židovských tanců, připomínky židovských svátků a další aktivity. V roce 2010 se podařilo synagogu začlenit do projektu Revitalizace židovských památek v České republice a památkový objekt byl rekonstruován a restaurován. V roce 2014 proběhlo slavnostní otevření, v synagoze se nachází stálá expozice „Židovští průmyslníci, podnikatelé a vynálezci„.

Synagoga se krok za krokem stává nedílnou součástí kulturního a duchovního dění města Krnova. Společně s krnovským židovským hřbitovem připomíná historii židovské obce na území města.

Zdroj: Wikipedie, jeseniky-rodina.cz/