Zdražení elektřiny bylo loni třetí nejvyšší v EU

Češi platí za účty za elektřinu nižší částky, než je evropský průměr. Při zohlednění kupní síly však patří mezi nejdražší země.

Elektřina pro domácnosti v průběhu loňského roku zdražila v Evropě o 1,3 procenta, spočítal Eurostat. To se nezdá moc, jde však o průměr a dopad na peněženky obyvatele jednotlivých zemí je dost odlišný.

Zatímco v Dánsku coby zemi s vůbec nejzelenější energetikou ušetřili občané oproti předloňsku 6,3 procenta, Češi si o více než 11 procent připlatili. To představuje třetí největší růst v Unii za Nizozemskem (19,6 procenta) a Litvou (14,3 procenta).

Zdražení může souviset s výrazným růstem ceny emisních povolenek, které výrobci energií přenesli na spotřebitele. Jak Nizozemsko, tak Česko patří mezi země s nadprůměrnou produkcí CO2 na hlavu. Pro Litvu to neplatí, ale i ona má poměrně silné zastoupení fosilních paliv v energetickém mixu.

Ceny elektřiny

Přepočteno na peníze není elektřina v Česku samozřejmě nejdražší. Naopak s 17,7 eura za 100 kilowatthodin je pod evropským průměrem, který Eurostat vyčíslil na 21,6 eura/100 kWh. Česká cena je však nejvyšší ze všech nových zemí Evropské unie.

A zde je namístě uvést vůbec nejdůležitější údaj. Při přepočtu na fiktivní měnovou jednotku PPS, neboli standard kupní síly, která zohledňuje kupní sílu jednotlivých zemí, je elektřina v Česku šestá nejvyšší v EU. Češi platí za 100 kilowatthodin 25,5 PPS, zatímco evropský průměr je 21,9. V tomto směru neexistuje spravedlnost nebo nespravedlnost mezi Východem a Západem nebo chudými a bohatými státy. Elektřina je tak nejdražší pro Rumuny, za kterými následují Němci. Nejméně naopak platí Finové.

Pokračování článku zde: https://www.tydenikhrot.cz/clanek/zdrazeni-elektriny-v-cesku-bylo-loni-treti-nejvyssi-v-eu

Autor: Jan Brož