Lidé vyberou osobnost Moravy. O hlasy soupeří sedm nominací

Jedinečná anketa s názvem Osobnost Moravy, ve které lidé hlasují pro nominované osobnosti moravského kulturního a společenského života, vstoupila do pátého ročníku. Pořadatelé ankety ukončili nominační fázi, na jejíž konci se letos sešlo sedm nominací. V závěru týdne začne hlasování. V minulosti vyhrál hudebník Jiří Pavlica či spisovatel Jiří Jilík.

Unikátní anketa oceňuje moravské osobnosti

Před pěti lety vznikla unikátní anketa, která se inspirovala soutěžemi jako 100 Greatest Britons či Největší Čech. Lidé v ní mohou hlasovat pro nominované moravské osobnosti. Nominační fáze letošního ročníku probíhala od vyhlášení na začátku roku do 14. června. Od 28. června do 13. prosince následuje hlasovací fáze. Hlasovat bude možné na adrese osobnost.moravy.eu.

Organizátorem ankety je spolek Moravská národní obec, který má na starosti řadu iniciativ, včetně studia a vyznačování historické zemské hranice či vyvěšování moravských vlajek na radnicích.

Na vítěze čeká bronzová orlice

Vítězové jednotlivých ročníků ankety jsou tradičně oceňováni bronzovou plastikou stylizované moravské orlice s vyznačeným jménem. Předání ocenění probíhá dle domluvy s organizátory u příležitosti vybrané veřejné události. V minulosti se tak stalo například v rámci programu slavnostního koncertu či kulturní akce spojené s městskými slavnostmi. Všechny nominované osobnosti dostávají vyhotovený pamětní list, který je jím také předán veřejně.

V rámci minulých ročníků bronzovou orlici obdržely takové osobnosti jako hudebník Jiří Pavlica či spisovatel Jiří Jilík. Mezi nominovanými se objevila celá řada známých jmen, například Hana a Petr Ulrychovi, herec Arnošt Goldflam či horňácký “majstr” Martin Hrbáč.

Populární blogger i celá hudební skupina

I letošní ročník soutěže přináší pestrý soubor nominovaných jednotlivých osobností i celých skupin, spojených s různými druhy aktivit, obohacujících společnost na Moravě. Nechybí populární blogger, osobnost žurnalistiky i celá hudební skupina.

Letos byli nominováni hudební skupina Fleret, populární blogger Ladislav Větvička, starostové Radek VincourViktor Kohout a Vladimír Navrátil, osobnost žurnalistiky a zakladatel Moravské rodiny Jaromír Ostrý, hudebník Roman Horký, hudební pedagožka Věra Lejsková a akademický sochař Otmar Oliva.

Přehled nominovaných osobností v anketě Osobnost Moravy 2020:

Hudební skupina Fleret

Tato moravská folkrocková legenda vznikla již v roce 1983 ve Vizovicích a letos tak vystupuje 37. rokem po celé Moravě, Slezsku i Čechách. Vyznačuje se nespoutanou energií, díky níž si skupina získala velkou fanouškovskou základnu. Svým valašským repertoárem s vlastní tvorbou, která již zlidověla, vzdává hold běžnému životu. Fleret bývá s humorem často označován jako dvorní kapela Valašského království. Celých 17 let kapela vystupovala s “královnou moravské lidové písně” Jarmilou Šulákovou. Současnou sestavu Fleretu tvoří Zdeněk Hrachový, Stanislav Bartošík, Vít Rokyta, Radek Postava a Rosťa Koplík.

Ladislav Větvička

Veřejnosti je znám převážně jako šestinásobný zlatý bloger roku a autor aktuálních postřehů a blogů na serveru iDNES, kde jeho texty přesáhly hranici 10 milionového zájmu čtenářů. Ladislav Větvička je také autorem deseti knih – „Ostravaci sobě“, „Mamulovy děti“, „Tajemství bohatých Ostravaku“, „Osudové setkání 1913“, „Některe baby su všecky stejne“, „Šifry Ladika Větvičky I, II a III“, „Helmut“ a „Okolo Rakuska“. Jeho svébytné texty, kresby, fotografie, hudba, divadelní i filmové scénáře a další a další aktivity si již více než dvacet let nacházejí své fanoušky. Ve svém díle využívá lašského dialektu a slangu. V roce 2017 se stal laureátem Krameriovy ceny za nezávislou internetovou publicistiku.

Hrdí starostové z Hané

Starostové dvou krásných a na svoji historii hrdých měst a jedné hanácké obce – starosta Uničova Radek Vincour, starosta Litovle Viktor Kohout a starosta Červenky Vladimír Navrátil. Celý region Uničovska a Litovelska se díky pandemii koronaviru a vyhlášené karanténě náhle ocitl v naprosté izolaci. Zde se naplno projevil organizační talent těchto mužů a schopnost dodat veřejnosti, tedy svým občanům, pocit jistoty a klidu, který je nesmírně důležitý pro zachování respektu ke stanoveným bezpečnostním a hygienickým pravidlům a zamezení paniky.

Uničovský starosta Radek Vincour například využil svého muzikantské umění a zahrál k radosti a potěšení všech Uničováků z ochozu starobylé renesanční radniční věže na svůj oblíbený pozoun. Je velmi cenné, že se všichni tři starostové dokázali domluvit na co nejširší spolupráci. Byla tak navozena přátelská atmosféra a vzájemná spolupráce při řešení vzniklých potíží, například pokud šlo o nedostatek ochranných pomůcek. Obě zmiňovaná města i obec Červenka se také díky svým starostům Radku Vincourovi, Viktoru Kohoutovi a Vladimíru Navrátilovi hrdě hlásí k Moravě. Ve významné moravské dny jsou na “jejich” radnicích pravidelně vyvěšovány moravské vlajky.

Jaromír Ostrý

Novinář a bývalý ředitel rozhlasových stanic ČRo Brno a ČRo Zlín je rodákem z Nového Města na Moravě. Během svého rozhlasového působení získal cenu programového ředitele za významné zvýšení poslechovosti regionálního vysílání moravské radiové stanice ČRo Brno. V současné době se Jaromíru Ostrému podařilo rozjet zajímavý a ambiciózní projekt, který dostal přiléhavý název Moravská rodina. Snahou zakladatele webových i facebookových stránek je, aby se sdružilo co nejvíce lidí z Moravy se srdcem na pravém místě. Vize projektu Moravská rodina zní: „Společenství lidí, které spojuje láska k Moravě.“

Roman Horký

Uznávaný kytarista, skladatel, textař, aranžér, producent a zpěvák s nezaměnitelným hlasem je zakládajícím členem, frontmanem a autorem veškeré hudby i textů populární skupiny Kamelot. Dává svým písničkám takový kabát, jaký cítí, že jim patří. Jednou modernější, jednou tradičnější. Sjednocuje je jejich společný duch. Mnohé z více než tří set skladeb Romana Horkého připomínají deníkové záznamy nálad a pocitů písničkářovy duše. Když procházíme jeho alba, jako bychom měli na dlani celý jeden lidský život. V jeho záznamech štěstí nebo smutku cítíme odraz toho, čím žijeme my sami.

V roce 2018 se Romanu Horkému podařilo uvést ambiciózní projekt, jenž nemá v naší republice obdoby – „Kytarová dílna Romana Horkého“. Současným kytaristům tak tento skvělý muzikant umožňuje nahlédnout do tajů svého umění. Každý zájemce se tak může zdokonalit v ovládání tohoto krásného a populárního nástroje. Roman Horký se také angažoval v občanské výzvě nazvané „Zachraňme údolí Oslavy“. Podílel se například na organizaci úspěšné petiční akce proti výstavbě přehrady na řece Oslavě.

Skvělá klavíristka, pedagožka na konzervatoři, emeritní prezidentka Mezinárodní Schubertovy soutěže pro klavírní dua a publicistka. Mezi lety 1952–1986 působila coby pedagožka na Konzervatoři Brno, kde vyučovala svému oboru. Paní Věra Lejsková dále vedla interpretační kurzy, přednášela a v neposlední řadě byla uznávanou členkou soutěžních porot. Se svým manželem, klavíristou a pedagogem Vlastimilem Lejskem, vytvořili klavírní duo a svým interpretačně dokonalým virtuózním uměním reprezentovali naši kulturu na domácích i zahraničních pódiích. Předmětem jejich zájmu byla mimo jiné také hudba současných moravských a především brněnských skladatelů. Manželé Lejskovi se stali autory mnoha nahrávek pro Československý rozhlas i pro tuzemská a zahraniční hudební nakladatelství. V roce 1978 založili Mezinárodní Schubertovu soutěž pro klavírní dua konanou ve městě Jeseníku.

Věra Lejsková se zabývá také literární činnosti a publicistikou. Její příspěvky obohacují denní tisk či odborná hudební periodika. Dále je nutné zmínit dřívější spolupráci s Rádiem Svobodná Evropa a či brněnským rozhlasem. Je autorkou řady knižních publikací a členkou Klubu moravských skladatelů, místopředsedkyní Asociace hudebních umělců a vědců.

Otmar Oliva

Tento akademický sochař je rodákem z Olomouce. Vysoce talentovaný sochař Otmar Oliva byl komunistickým režimem nucen přerušit svoji uměleckou kariéru, když byl kvůli své statečnosti a odhodlanosti v roce 1979 zatčen a vězněn za propagaci a šíření dokumentů Charty 77. Po svém propuštění v roce 1981 se oženil a na trvalo usadil na Velehradě. Zde se mu podařilo vybudovat ateliér a později také kovoliteckou dílnu. Podílel se na založení samizdatového nakladatelství Refugium Velehrad. Úspěšná byla jeho spolupráce se zvonařskou dílnou Ditrichových v Brodku u Přerova.

Díky své návštěvě Říma v roce 1993 se tomuto moravskému umělci otevřela možnost tvorby pro samotný Vatikán. Jeho nejvýznamnějším dílem je výzdoba kaple Jana Pavla II. Redemptoris Mater. Součástí tohoto unikátního díla je také papežský trůn. Otmar Oliva se také úspěšně ujal čestného úkolu vytvoření medaile k významnému 20. výročí pontifikátu papeže Jana Pavla II. V současné době se specializuje na tvorbu liturgických předmětů a úpravu chrámových prostor. Je obdivovatelem nejvyšších a dle jeho slov také nejkrásnějších moravskoslezských hor Jeseníků a propagátorem obnovy tradičního poutního místa na Vřesové studánce.

Autor: pjk, zdroj: Moravská národní obec, foto: MNO, Církev.cz