Transfúzní služba AGEL v Bruntále poděkuje dárcům krve

K oslavě Světového dne dárců krve se opět připojí i Transfuzní služba AGEL na odběrovém místě v Bruntále. Světový den dárců krve se od roku 2003 slaví každoročně 14. června, ale protože tento den letos připadá na neděli, poděkuje Transfuzní služba AGEL dárcům nejcennější tekutiny za jejich nezištnou pomoc již ve čtvrtek 11. června a v pátek 12. června 2020.

„Dárci krve mají pro nás nedozírný význam a pro zdravotnictví jsou alfou a omegou, protože bez nich by nebylo možné efektivně léčit. Transfuzní přípravky a krevní deriváty každým dnem zachraňují lidské životy v nemocničních zařízeních. Krev je potřeba po těžkých úrazech, při operacích, u poporodních komplikací, při dialýze u poruch ledvin, při léčbě popálenin a v mnoha dalších případech. Krev je nenahraditelná a zatím se nepodařilo žádnou umělou krev vyrobit,“ zdůrazňuje Ing. Václav Kokeš, předseda představenstva Transfuzní služby AGEL.

Poslední dva pracovní dny tohoto týdne připraví Transfuzní služba pro pravidelné i nové dárce poděkování v podobě občerstvení a drobného dárku. „Naši dárci jsou neocenitelní a nenahraditelní. Děláme všechno proto, abychom jim alespoň částečně mohli poděkovat. Jsme moc rádi, že máme velkou dárcovskou základnu, která nám neklesá. Chceme jim, společně s našimi partnery, tímto vzdát hold a úctu za jejich pomoc a to nejen během Mezinárodního dne dárců krve, ale i při dalších akcích, které připravujeme po celý rok,“ říká dále Ing. Václav Kokeš.

Ve čtvrtek 11. června a v pátek 12. června budou všichni příchozí od šesté hodiny ranní dostávat ve vnitřních prostorách bruntálského odběrového střediska v ulici Nádražní 29 dárkové balení drinku aloe vera, dárky od firmy REX MARKET z Tescomy, nanuk Mrož od firmy Bidfood a další drobné dárky.

Darovat krev může každý zdravý občan České republiky ve věku 18 až 65 let, jehož hmotnost převyšuje 50 kilogramů. Bezplatné dárcovství krve zahrnuje také lékařské vyšetření, možnost čerpat pracovní volno s náhradou mzdy, získat vitamíny od zdravotní pojišťovny, občerstvení a uplatnit si nárok odpočtu ze základu daně z příjmu, a to ve výši 3000 korun za každý absolvovaný odběr.

Zdroj: Transfuzní služba