Vrbno kupuje současný domov pro seniory

Zásadní rozhodnutí přijali na květnovém zasedání zastupitelé města. Museli volit mezi variantou postavení nového objektu Domova pro seniory investorem s milionovými splátkami po dobu dvaceti let, nebo koupí nemovitostí současného zařízení a jeho postupnou proměnou. Vybrali druhou variantu.

,,Zvažovali jsme s největší odpovědností, jak zajistit péči o naše seniory, abychom mohli zaručit, že o ně bude skutečně dob­ře postaráno, že se lidé nebudou muset bát, že skončí na ulici. A tak rozumně uva­žovali opravdu všichni zastupitelé a jsem velmi rád, že jsme se na řešení shodli. Určitě by se nám líbilo mít ve městě nový domov se všemi službami, ale víte, jak jsme dopadli s výběrem investora dříve, se Senior domy Pohoda. Ten nový OPS nepostavil a nyní s ním musíme jednat o získání pozemků mezi Nádražní a Hu­sovou zpátky,” uvedl starosta Petr Kopínec.

OPS v Mnichově léta fungoval na základě výpůjčky v objektech a na pozemcích ve vlastnictví kongregace Milosrdných sester sv. Karla Boromejského, přitom smlouva vyprší právě tento rok. Vedení města jednalo s představiteli kongregace a setkalo se s ohromnou vstřícností a pochopením.

Podařilo se vyjednat kupní cenu za veškeré nemovitosti za 6,8 milionu korun, navíc tuto částku může město zaplatit ve třech splátkách. Hned po první splátce budou nemovitosti zapsány do vlastnictví města. ,,Chtěl bych boromejkám velmi poděkovat za jejich lidskost a porozumění, spadl nám velký kámen ze srdce,” dodal starosta. Zastupitelstvo se staví čelem k nutnosti postupně OPS přestavět. To potrvá zřejmě několik let, za zachování provozu zařízení.

Nutno počítat s výdaji v řádu desítek milionů korun, avšak ty představují zhruba jen třetinu nákladů, které by vyžadovala stavba nového OPS na zelené louce. Zastupitelé pověřili ředitelku OPS Kristínu Strouhalovou, aby předložila koncept rozvoje sociálních služeb.

Zdroj: MěÚ Vrbno pod Pradědem