Chorvatská dovolená: Prázdné pláže, s rouškou do supermarketu

Pokud někdo bude chtít letošní letní dovolenou i přes koronavirová omezení strávit u moře, mezi nejdostupnější cílové země patří Chorvatsko. Stačí nasednout do auta a už zhruba za devět hodin můžete být u Jadranu. Na přelomu června a července jsme to zkusili. V Umagu a okolí jsme strávili týden. Přinášíme vám praktické informace z cesty a chorvatského pobřeží. Včera jsme se věnovali cestě na Istrii i zpět domů, dnešní díl věnujeme koronavirovým bezpečnostním opatřením v obchodech i situaci na plážích.

Poloprázdné pláže v okolí chorvatského Umagu. Foto: FAEI.cz, autor

Starší majitelka malého obchodu se suvenýry, místním alkoholem nebo regionálními pochoutkami v historickém jádru města Novigrad má na obličeji roušku, ale když si při vstupu z ulice také chceme nasadit roušky, gestem jednoznačně naznačí, že to není zapotřebí. Pouze nám na ruce nastříká dezinfekci. Když v krámku utratíme asi padesát kun, několikrát poděkuje a všechno úhledně zabalí.

Stejně jako v České republice také v Chorvatsku se musí dodržovat základní hygienická pravidla, aby se předešlo dalšímu šíření covidu-19. Tamní situace byla v posledních týdnech podobná té české: denně se tu objevilo jen několik desítek nově nakažených pacientů.

Majitelka malého obchodu se suvenýry. Foto: FAEI.cz, autor

Přísné supermarkety

Patrně nejpřísnější omezení, s nimiž jsme se v chorvatském Umagu a jeho okolí během týdenního pobytu setkali, platí v supermarketech. Navštívili jsme tři: Kaufland, Lidl a místní Konzum. Ve všech to bylo stejné: před vchodem stála informační cedule, k dispozici byla dezinfekce, dovnitř se smělo pouze s rouškou nebo respirátorem, na což dohlížel zřízenec. A stejně jako v českých obchodech byly před pokladnami vyznačeny na podlaze povinné rozestupy mezi zákazníci.

Po celou dobu jsme se nesetkali s tím, že by někdo pravidla nedodržoval. A to platí i pro zhruba dvoumetrové rozestupy před pokladnami. Nesetkali jsme se s žádným „koronavirovým“ konfliktem, vyloženou nekázní místních obyvatel nebo zahraničních turistů.

Volnější režim panoval v menších obchodech v historických centrech měst a u stáncích na plážích. Majitelé nebo prodavačky většinou měli roušky, ale po svých zákaznících je nevyžadovali. Alespoň jsme se s tím nikde nesetkali.

Roušky a dezinfekce byly běžnou součástí místních podniků. Foto: FAEI.cz, autor

Také v restauracích měli číšníci a servírky respirátory nebo roušky, někteří měli dokonce navlečené rukavice. Podle některých informací sice v některých restauracích měřili svým zákazníkům před vstupem do podniku teplotu, ale my jsme se s tím nesetkali. Zcela samozřejmé byly ovšem lahvičky s dezinfekcí před všemi obchody a restauracemi.

Prázdné pláže

Větší problém než „neviditelný“ covid-19 ovšem pro restauratéry a majitele obchodů v letoviscích představoval zřetelný nedostatek turistů. Spousta restaurací byla ještě na začátku července poloprázdná, stejně tak kempy podél pobřeží a další ubytovací zařízení. Některé hotely nebo penziony ani neotevřely.

Ostatně i rozsáhlé pláže v Umagu a jejím okolí byly poloprázdné. Tady rozhodně nebylo potřeba kontrolovat, jestli turisté mezi sebou dodržují dostatečnou vzdálenost. Na plážích to mnohde vypadalo, jako by letní sezóna ještě ani nezačala.

Poloprázdné pláže v okolí chorvatského Umagu. Foto: FAEI.cz, autor

Tak málo lidí jsem tady ještě nezažila,“ svěřila se nám česká turistka Tereza, která se svými dětmi jezdí do Chorvatska prakticky každý rok. „Projeli jsme ho od shora dolů, ale nejvíce se nám líbí právě tady v Umagu,“ řekla. Pláže se o něco více zaplňovaly v pozdním odpoledni, když se místní obyvatelé jeli po práci zchladit do moře. A také o víkendech, kdy byla mezi turisty z Česka, Německa či Slovinska slyšet chorvatština ještě více.

„Málo lidí, hodně málo lidí,“ potvrdila nám servírka ze stánku na nevelké kamenité pláži na jižním okraji Umagu. A pokrčila rameny na znamení, že s tím nemůže nic dělat. „Tak to je, snad bude lépe,“ dodala. Spoustu času tak trávila v družném hovoru se svými známými, než obsluhou hostů – velkou část dne byla většina dřevěných stolů s krásným výhledem na mořskou zátoku prázdná.

Autor:Petr Starý Zdroj: https://faei.cz/