Je život v Bruntálu brutální? Odpověď můžete najít v nové knize

Pronikavý, autentický pohled na drsný život Bruntálu na pozadí marné lásky. Tak bude začínat text na zadní straně knihy opavského rodáka Libora Hřivnáče, kterou nazval poeticky – Brutal Bruntal.

Ačkoli se básník, sochař, fotograf a galerista Libor Hřivnáč narodil ve slezské metropoli, na Bruntálsku se pohybuje čtyřicet let. „Přátelím se s muzikanty, hajnými, podnikateli. Možná tam byla i nějaká láska. Na lyžích jsem projel každou stezku na naší straně hor. Lovil tam. Pil. Potkal se se „šlukovkou“, poslouchal bigbít v rokáčích. V Bruntálu mám podnikatelské aktivity, každý pátek se tady setkávám s přáteli u karet. Znám se s kdekým. Považuji se za Bruntaláka,“ vypráví Libor Hřivnáč.

Novojičínský deník | Opava Bruntál kniha Brutal Bruntal | fotogalerie

Jak již bylo řečeno, svou knihu poezie pojmenoval Brutal Bruntal. „Vznikla na základě mého života v Bruntálu a na Bruntálsku. Má dvě části. V prvé je popsán pomalu zanikající svět bývalých Sudet. Tento svět zaniká proto, že z přistěhovalců bez kořenů se pomalu ve druhé a třetí generaci stávají starousedlíci. Je to příběh marné, veliké lásky, která se táhne jako dějová nit celou druhou částí. Je doplněna dalším dějem a příběhy. V knize jsou části brutální, ale také lyrické, které doplňují atmosféru města,“ prozrazuje autor.

Je život v Bruntálu brutální? Odpověď můžete najít v nové knize ...

Kdekoho bude možná zajímat, jestli je kniha založena na skutečných událostech. „Popisované děje jsou autentické. Zároveň ale musím sdělit, že příběh se nikdy nestal, je literární fikcí, v Bruntálu se ale stát mohl. Podobnost s lidmi žijícími i nežijícími je čistě náhodná,“ přiznává Libor Hřivnáč. Základní text k „brutální“ knize napsal už v roce 2012. Poté jej dle svých slov nechal odležet a uzrát, aby jej před měsícem mohl oživit, přepsat a doplnit. Vyjde letos v září, nyní se Libor Hřivnáč chystá oslovit starostu Bruntálu, bude-li mít zájem o partnerství při vydání publikace. Prodávat se bude přes portál Palmknihy, v Galerii Hřivnáč v Opavě a distribuční místo by mělo být i v samotném Bruntálu. Libor Hřivnáč ji bude dále nabízet i na svém webu www.liborhrivnac.cz.

„Knihu svými díly ilustruje známý malíř a bruntálský patriot Pavel Forman,“ dodává závěrem Libor Hřivnáč, který již vydal dvě sbírky poezie – Sám mezi lidmi a Jako mlhu ji rozfoukal větřík.

Autor: Veronika Bernardová

Zdroj: https://bruntalsky.denik.cz/