Na Pradědu se začalo s vyřezáváním kdysi vysazené kleče

Dělníci dnes začali na Vysoké holi, Velkém Máji a v Jelením dole s vyřezáváním borovice kleče. Kleč zde není původní, byla tu vysazována od 19. století. Postupně zarůstá cenné vysokohorské trávníky a ovlivňuje tak výjimečné území národní přírodní rezervace. Jejím odstraněním dojde k obnově původní skladby rostlin horských holí. Informuje o tom Agentura ochrany přírody a krajiny.

„Po zkušenostech z dříve vyřezaných lokalit předpokládáme i zde postupný návrat původních vyfoukávaných trávníků s typicky horskými druhy, jako jsou třeba jestřábníky a violky žluté sudetské,“ vysvětluje Petr Šaj z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.Vyřezáno bude 4,3 ha kleče, což odpovídá zhruba ploše Václavského náměstí. Objem vyřezané hmoty bude přibližně 2000 m3.

Především kvůli tomu, že horská tundra je mimořádně zranitelná a území je velmi špatně dopravně dostupné, byl pro přesun vyřezané kleče k nejbližšímu odvoznímu místu (Karlov) zvolen vrtulník. Transport proběhne mimo období prázdnin, víkendů a jelení říje.

Zdroj: https://ekolist.cz/