Návštěvníci kraje nahlédnou do podzemí, Technotrasa nabízí další lákadlo

V Nízkém Jeseníku mohou výletníci navštívit nově otevřený Flascharův důl, který je součástí Technotrasy. V dole z přelomu 19. a 20. století se těžila břidlice, jedním z lákadel je možnost na vlastní oči vidět oderskou břidlicovou vrásu. Flascharův důl, který je u města Odry, bude přístupný až do 1. listopadu, od kdy bude důl kvůli zimování netopýrů a dalších vzácných živočichů uzavřený. Otevře se pak zase na jaře.

Unikátní projekt Technotrasa sdružuje tři desítky technických atraktivit. Vloni k nim přibyla takzvaná Krajina břidlice, která turistům v Nízkém Jeseníku nabízí hned několik zajímavostí. Od Muzea břidlice v Budišově nad Budišovkou, přes Břidlicové naučné stezky až k nově otevřenému Flascharově dolu u Oder,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro cestovní ruch a regionální rozvoj Jan Krkoška a připomněl, že Technotrasa letos získala ocenění jako nejlepší produkt cestovního ruchu v republice. Dodal, že Flascharův důl je jedním ze dvou zpřístupněných břidlicových dolů v celé České republice.

Návštěvníci Flascharova dolu si prohlédnou dvě horizontální štoly, které jsou vzájemně propojeny 18metrovým větracím komínem. Součástí prohlídkového okruhu je i několik vytěžených komor. Flascharův důl odhaluje vrásnění, které vznikalo zhruba před 350 miliony let. K vidění je čelo břidlicové vrásy, které horotvorné procesy demonstruje.

Flascharův důl se nachází na Veselském kopci nedaleko Oder, přístupný je vždy od středy do neděle od 9 do 17 hodin. „Výletníky čeká k samotnému dolu příjemná procházka. Svá auta musí nechat na parkovišti v Odrách, například u návštěvnického centra Katovna. Na takzvané Veselské stezce je čekají krásné výhledy na Oderskou kotlinu, u Jahnovy vyhlídky se pak napojí na značenou naučnou stezku a dojdou až k Flasharově dolu. Celá trasa má necelých dva a půl kilometru, takže ji zvládnou i děti,“ řekl náměstek hejtmana kraje Jan Krkoška s tím, že Moravskoslezský kraj podpořil Krajinu břidlice a Flascharův důl celkem 213 tisíci korun.

„Tak, jak jsou už lidé u Technotrasy zvyklí, návštěva i této atraktivity je zážitková. Návštěvníci si vyzkoušejí stříhat břidlici, osahají si původní nástroje, zažijí absolutní tmu v podzemí a následně i osvětlení dobovým kahanem. Čeká je chlad podzemí ozvučený nepřetržitým kapáním vody a věřím, že nezapomenutelné zážitky,“ řekl náměstek hejtmana kraje Jan Krkoška a upozornil, že prohlídka dolu bude po domluvě možná i bezbariérově, obě patra dolu budou pro vozíčkáře nebo pro rodiny s malými dětmi přístupná i z povrchu.

Zdroj: MSK