Podělali se

O uplynulém víkendu jsem měl zajímavou návštěvu. Zašel jsem na pivo s jedním kamarádem, kterého jsem neviděl už hodně dlouho, protože je to velmi vytížený manažer v automotive. V současné době dělá poměrně velké zvíře ve Škodovce. Tak velké zvíře, že se  běžně potkává s generálním ředitelem Volkswagenu. Má na starosti několik projektů nových aut a skutečně rozumí tomu systému, jak se dneska vyvíjí, vyrábí a prodává auto po milionech kusů. 

Bylo to zajímavé povídání. Jednak jsem se dozvěděl, jak se snadno (ale ne levně) dostat k autu s celkem jakýmkoliv motorem. Stačí ho koupit v Dubaji. Daunsajzingované motory jsou totiž jen evropskou specialitkou víme? Všude jinde se prodávají normální atmosférické motory, které jsme tu kdysi měli také. Takže stačí v Dubaji koupit auto a přitáhnout ho sem… Mnohem lépe se to říká než dělá, ale já si z toho vzal vlastně jedinou pozitivní zprávu o evropském automobilovém průmyslu. Kdyby na to přišlo, za týden mohou z bran škodovky vyjíždět auta s normálními motory pro normální lidi. Všechno je vymyšlené, všechno se produkuje, ale jen na export pryč. 

Jinak samá negativa. Přes všechny investiční pobídky, přes všechny kecy o šrotovném a příspěvku na elektroauta, prakticky nikdo to nekupuje a pokud někdo není zcela při smyslech, koupí si Teslu… Cena stejně vysoká, provedení stejně zoufalé, dojezd stejně ubohý, ale ten Musk alespoň umí marketing a člověk má pocit, že si koupil cosi lepšího. 

I kdyby se splnily plány prodejů všech těch hybridů, stejně to nebude stačit a automobilky budou muset platit ty pokuty za emise. Ano, z tohoto důvodu budou muset auta zdražit. Což bude znamenat úbytek zákazníků, což bude znamenat další zdražení, což bue znamenat, že zákazníci si budou kupovat ty levnější modely, což bude znamenat, že si zase méně lidí koupí elektrošrot, což bude znamenat další zdražení, a tak pořád dokolečka… 

Takže navenek se sice všichni tváří povinně optimisticky (a dokonce to mají nařízené a běda, kdyby to někdo nedělal), ale jinak je nálada jako na začátku dubna 1945 v Berlíně. Někteří hledají, kde tesař nechal díru, jiní blouzní o zázraku a většina má pocit, že se svět v Brusel obrací. 

A žádná převratná baterie není a nebude. Pokud by byla, Volksawagen by ji už dávno měl. 

Když jsem poslouchal ty nářky, podotkl jsem, že Volkswagen má větší rozpočet než leckterý stát. Jejich generální ředitelstvo se doslova koupe v penězích. Mají v celé Ojrópě továrny a statisíce zaměstnanců.  Člověk by si myslel, že si prostě pozvou Merkelovou na kobereček i s celým Bundestágem, CDU , CSU, Linke, Rote, AfD a vůbec všechny a vysvětlí jim, co si ve tam v ústředí přejí a co si doteď přejí všichni poslanci napříč stranami, jinak by už nemuseli dostat peníze na kampaň, mohly by se objevit nové neziskovky hájící právo automobilistů a tak vůbec… 

Odpovědí byl neveslý smích… Kdepak… oni se tam podělali. Od dieselgate jsou tam posraní až za ušima, jsou před politiky i komisaři z EU v povinném předklonu a pokud by jim nasypali zrní, budou zobat. Hon na jinak smýšlející se už dávno povedl a nikdo si dneska netroufne ani pípnout, že kdysi ve Wolfsburgu nařídili skočit a politici se překot ptali, jak vysoko. Že kdysi dělali auta jen tak proto, že mohou, i když to byl ekonomický nesmysl, prostě jen z radosti nad tím, že jsou největší a nejlepší globální firma na auta a tak si na oslavu udělají Phaetona. 

Jinými slovy… pokud se na důchod chcete zabezpečit akciemi Volkswagenu, přijměte moji upřímnou soustrast. Pokud by někdo podobně jako já doufal, že šéfové automobilek přitlačí na vlády, aby přestaly blbnout s elektroauty a emisemi, tak nepřitlačí. Pokud si někdo myslí, že elektroauta se v dohledné době vyrovnají spalovacím  motorům, tak nevyrovnají ani náhodou.  Pokud by někdo čekal, že v EU převládne zdravý rozum, aby neničili poslední špičkový technický obor v Evropě, tak nepřevládne. A než jim to tam v Bruseli dojde, budou číňané i zbyek světa tak daleko vpředu, že už to bude jedno. 

Naše budoucnost ohledně aut se bude podobat Kubě mnohem více, než si myslíme. 

AutorVidlák Zdroj: https://www.vidlakovykydy.cz/